Linkuri accesibilitate

Merkel și Putin la Soci: sunt multe „puncte divergente”, dar „dialogul trebuie să continue”


Vladimir Putin și Angela Merkel la Soci
Vladimir Putin și Angela Merkel la Soci

Cancelarul Germaniei Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin, care se întâlnesc la Soci, au declarat că rămân multe „puncte divergente” între Berlin și Moscova, dar „dialogul trebuie să continue”.

La o conferință de presă, organizată în pauza dintre două runde de discuții, Angela Merkel a criticat sprijinul acordat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei, dar și duritatea intervenției forțelor ruse de ordine împotriva protestatarilor de luna trecută.

În replică, Vladimir Putin a susținut că guvernul de la Kiev ar fi responsabil de prelungirea crizei din estul Ucrainei și a cerut din nou ca acesta să respecte prevederile acordurilor de pace de la Minsk din 2015.

La Soci
La Soci

Referitor la un posibil amestec al Rusiei în procesul electoral din Germania, unde au loc alegeri generale în septembrie, cancelarul s-a declarat încrezător că „lupta politică va fi decisă numai de noi, în Germania”.

Președintele rus, pe de altă parte, a respins din nou drept nefondate acuzațiile că Rusia, prin atacuri cibernetice, ar fi încercat să influențeze alegerile prezidențiale din Statele Unite. Mai mult, el a susținut că alte țări ar încerca să se „amestece în treburile interne” ale Rusiei, folosindu-se de organizații neguvernamentale.

Referitor la criza din Siria, președintele Putin a reafirmat că orice decizie privind viitorul politic al țării trebuie decis de sirieni, care ar fi însă foarte divizați. El a anunțat că miercuri, la Astana vor fi reluate negocierile de pace pentru Siria, dar a spus că fără Statele Unite, problemele din Siria nu pot fi rezolvate.

XS
SM
MD
LG