Linkuri accesibilitate

„Republica Moldova cotește spre o bășcălie de doi bani”


Jurnal săptămânal cu Victor Ursu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

Născut în 31 ianuarie 1985, în orașul Leova. Absolvent în 2008 al Facultății de Jurnalism a USM și Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (2009). Carieră profesională: jurnalist la ziarul „Săptămâna”, reporter la ziarul „Timpul”. Din 2010 s-a reprofilat în presa economică și a activat în calitate de reporter la ziarul „Economist” (2010-2012) și la mai multe portaluri web. Actualmente este responsabil pe comunicare la IDIS Viitorul.

Luni

Lucruri stranii se întâmplă pe planeta Moldovei, vorba poetului. Partidul Socialiștilor nu a ezitat să folosească pentru PR politic ziua de 1 Mai, când a fost sărbătorită Ziua Muncii. Nu de alta, dar vin alegerile, iar fostul lider PSRM din jilțul prezidențial, vrea majoritatea în Parlamentul de pe Bîc. Au urcat pe baricadă și au acuzat în stânga și în dreapta, dar muritorul de rând nu are nimic de câștigat de pe seama asta. Or, noi moldovenii existăm doar în sondaje, și contăm doar atunci când trebuie să ieșim la vot și spunem: „Eee... mai încercăm odată, mai dăm o șansă". Deocamdată, însă înţeleg că-i o zbenguială politică pe cont propriu. Vom vedea ce va ieși din ea. Cert este că toți își caută voturi pe timp de pace, dar uită că mulți au votat lihniți de foame. Iadu-i pe pământ, iar noi suntem rezidenți.

Tot luni este cincea zi de mobilizare după intemperiile de joia trecută când a nins ca în toiul iernii. Autoritățile au anunțat că 80% din teritoriu Chișinăului este curat, dar copaci dărâmați sunt și în prezent prin curțile blocurilor. Mai marele pe Economie, Octavian Calmîc susține că ninsorile vor avea un impact negativ asupra agriculturii, industriei alimentare dar și asupra economiei naționale. Ninsorile au băgat în troiene autoritățile după ce au anunțat somptuos, o creștere a economiei de 4,5%.

Marți

O zi optimistă că vom trăi mai bine în statistici după ce FMI a anunțat că Republica Moldova s-a învrednicit de a doua tranșă în sumă de 21,5 milioane USD din creditul de 179 de milioane. Partidul de la guvernare își asumă laurii cu mitropolitul de pe Cantemir și a trâmbițat pe la tv-uri și facebookuri câte succese a înregistrat Republica Moldova ca urmare a reformelor care curg gârlă. Revizorii de peste Atlantic spun că eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilității financiare și s-a înregistrat o relansare a economiei

Tot marți, am asistat la trânta politică dintre votul mixt al lui Dodon și uninominalul promovat cu prisosință de coordonatorul alianței de guvernare. Mi-e teamă că Republica Moldova cotește spre o bășcălie de doi bani și nu e nimeni care să pună țara pe calea bunăstării. pentru că toți negociază ceva, și cum să-și tragă adversarul în țeapă.

Miercuri

Cîțiva foști polițiști care se ocupau cu prinderea criminalilor și administrau mai multe companii de taxi au fost luați la puricat de FISC. Inspectorii au depistat o evaziune fiscală de aproape un sfert de milion de lei.

Guvernul anunță sus și tare că majorează lefurile profesorilor din 1 septembrie cu 5,3%, dar îi lasă cu buza umflata pe ceilalți funcționari. Executivul ridică din umeri și spune nu are altă soluție. În Parlament, fracțiunea PLDM riscă să dispară, iar ANRE alimentează posesorii de automobile cu o veste bună: se ieftinesc carburanții.

Joi

Ajung la birou, deschid computerul și aflu de pe banda de știri că cetățenii din Guvern uită să-și declare averile și banii. Nu de alta, dar oamenii vor să știe cum s-au învrednicit cu castele și conturi grase prin bănci pe fundalul unei sărăcii lucii care macină meleagurile Moldovei. Optimismul e la pământ în condițiile în care două treimi dintre cetățeni nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc.

Și fiindcă un rău nu vine niciodată de unul singur, edilul capitalei, care anterior se lăuda cu proiectul grandios al parcărilor cu plată, a chemat presa la Primărie și a declarat că suspendă contractul cu parcările din offshore. CNA spune că au fost comise încălcări la semnare, iar primarul s-a făcut într-o ureche și a afirmat că viceprimarul ar fi semnat contractul și nu își asumă vreo vina pentru acest fapt.

După prânz, „dresorul” leului de la BNM ne anunță că până la sfârșitul anului inflația va fi pe trend ascendent, ceea ce înseamnă că prețurile ne vor arde la buzunare și vom deveni și mai săraci, iar cei avuți și mai bogați.

Vineri

E vineri, ultima zi din săptămână, și una importantă pentru Republica Moldova. La Chișinău s-au aflat în vizită prințul de Monaco, premierul turc și principele Radu. Facebook-ul, portalurile și unele televiziuni - doldora de PR. Vreme frumoasă dis-de-dimineaţă, mă întâlnesc cu un fost coleg și îmi spune că e dezamăgit de Republica Moldova și își perfectează actele să emigreze în Canada. Mi-a spus că nimic nu-l ține aici. Locuri de muncă, numărate pe degete, prețuri mari. Nu tac și-i răspund că nu prețurile sunt ridicate, ci salariile sunt mici.

Evident, subiectele politice au fost trecute și ele în revistă. Concluzia: mai marii poporului trag la turta lor alegându-se cu foloase, iar noi cu ponoasele.

Aşadar, a mai trecut o săptămână cu bâlbâieli și lupte politice, arestări, vot mixt doar că am rămas cu aceleaşi figuri dansând în echipă şi în aceeaşi atmosferă de tensiune socială. O simțim cu toții, dar în general e bine.

XS
SM
MD
LG