Linkuri accesibilitate

Războiul referendumurilor


Liberalii, lansându-și inițiativa
Liberalii, lansându-și inițiativa

PL adună semnături pentru demiterea președintelui Igor Dodon; socialiștii - pentru demiterea primarului liberal Dorin Chirtoacă.

Partidul Liberal a anunțat azi că începe o campanie de colectare a semnăturilor pentru demiterea președintelui Igor Dodon. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu spune că acțiunile președintelui sunt incompatibile cu prevederile constituționale care se referă la rolul șefului statului în Republica Moldova. Anterior, în luna ianuarie, liberalii au încercat să declanșeze procedura de suspendare a președintelui Dodon, însă demersul lor nu a fost susținut de alți deputați. Ce șanse are acum inițiativa liberalilor, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu crede că există suficiente argumente care justifică organizarea unui referendum pentru demiterea președintelui Igor Dodon. Acestuia i se reproșează faptul că a recunoscut autoritatea liderului de la Tiraspol și alegerile desfășurate în raioanele din stânga Nistrului. Igor Dodon mai este criticat pentru faptul că a solicitat statut de observator pentru Moldova în cadrul Uniunii Eurasiatice și că a mers la Moscova și a participat la parada militară din ziua de 9 mai. Aceste acțiuni, este de părere Mihai Ghimpu, ar trebui să-i determine pe cetățeni să semneze pentru demiterea președintelui:

„Este o mare rușine să vorbești lucruri despre care toată lumea politică știe că nu au nici o bază juridică. Și atunci se întreabă lumea ce fel de președinte avem noi, dacă el mai mult se află la Moscova decât la Chișinău și face declarații nu în favoarea viitorului acestui stat, dar în defavoarea acestui stat și în favoarea Federației Ruse.”

Liberalii au început de azi colectarea semnăturilor. Mihai Ghimpu a invocat prevederile Codului electoral, potrivit cărora șeful statului poate fi demis prin referendum.

Doar că, atrage atenția Andrei Volentir, membru al Comisiei Electorale Centrale doar legislativul poate iniția plebiscitul, altfel orice acțiune nu are efecte juridice:

„Codul electoral, la articolul 149, alineatul 1 stabilește în mod imperativ, și-n mod exhaustiv prevede că referendumul privind demiterea președintelui republicii poate fi inițiat în exclusivitate de parlament. Orice comentariu este de prisos. Nimeni în afară de parlament nu poate iniția referendumul.”

Consilierul juridic al președinției, Maxim Lebedinschi spune și el că inițiativa liberalilor nu va produce consecințe și că este mai degrabă o încercare de a face imagine PL-ului.

„În momentul în care Constituția stabilește în mod expres că președintele poate fi demis doar de către popor, dar înainte de aceasta trebuie să fie suspendat din funcție de către parlament prin votul a 2/3 și să fie în termen de o lună inițiat referendumul de revocare din funcție a președintelui țării, atunci acțiunile PL-ului nu pot fi declarate decât doar unele populiste, menite să le ridice rating-ul politic. Este un ultim strigăt al PL-ului în încercarea de a obține ceva.”

Mihai Ghimpu a mai spus că acțiunea lor nu este un răspuns la colectarea semnăturilor demarată de Partidului Socialiștilor, pentru demiterea primarului Liberal, Dorin Chirtoacă. Însă primul care și-a pus semnătura pentru această cauză a fost chiar președintele Dodon. El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că nu-l sperie avertismentele guvernării că ar putea fi suspendat din funcție și a mai spus că este gata oricând pentru inițierea unui referendum pentru demiterea șefului statului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG