Linkuri accesibilitate

Arestarea lui Chirtoacă e o făcătură ordonată de Moscova şi orchestrată de ciracii marionetei Igor Dodon (Marius Diaconescu/Adevărul)


Revista presei românești.

Știrea despre reținerea lui Dorin Chirtoacă a fost prezentă imediat în presa de la București. Hotnews, între alte publicații, citează surse de presă din Republica Moldova și dă principalele detalii despre motivele acestei arestări. E pomenit și faptul că Dorin Chirtoacă e nașul nepoatei fostului președinte Traian Băsescu. Primarul Chișinăului, deși contestat pentru modul în care administrează capitala, este considerat ”unul dintre principalii susținători ai curentului unionist din Moldova”, mai arată Hotnews.

În „Adevărul” apare și primul comentariu la subiect. Marius Diaconescu, scrie la secțiunea de bloguri că arestarea lui Chirtoacă ”este o făcătură ordonată de Moscova şi orchestrată de ciracii marionetei Igor Dodon”. ”Dacă nu au reuşit să îl învingă la alegeri, au ales calea arestării lui pentru distrugerea imaginii politice. Nu este greu, deoarece proeuropenii din Republica Moldova au reuşit performanţa să fie asociaţi corupţiei în mentalul colectiv, percepţie exploatată la maxim de socialiştii lui Dodon”. Lui Marius Diaconescu i se pare imposibil ca liderul liberalilor să fi riscat să se lase corupt, câtă vreme a fost tot timpul sub reflectoare pentru convingerile sale unioniste. De altfel, mai arată autorul articolului, avem de a face cu o lovitură extrem de puternică dată mişcării unioniste din Republica Moldova. ”Chiar dacă Dorin Chirtoacă va fi eliberat peste 72 de ore, când expiră mandatul de arestare preventivă, victoria Moscovei la Chişinău rămâne, iar Igor Dodon jubilează”.

Presa din România continuă să scrie despre scandalul arhivei SIPA, fostul serviciu secret care a funcționat în cadrul Ministerului de Justiție până în 2006, când a fost desființat de ministrul de atunci, Monica Macovei. Dan Tăpălagă își expune azi pe site-ul Hotnews ipoteza: dacă chiar există, dovezile că arhiva a fost folosită de mai mulți miniștri și politicieni pentru a șantaja magistrați se află de mult în posesia jurnalistului Dan Andronic, cel care a aruncat recent pe piață această poveste. Cu riscul să fie acuzat că îi face lui Andronic un proces de intenție, Tăpălagă scrie: ”Evident că da, dar (un proces de intenție) bazat chiar pe această mare coincidență: noua linie de atac împotriva magistraților, puși in corpore sub semnul întrebării, apare din senin cu doar o săptămână înainte ca DNA să-i trimită în judecată pe Andronic, Elena Udrea si Ioana Băsescu”, pentru ilegalități în finanțarea campaniei electorale a fostului președinte Băsescu.

Și Ioana Ene scrie pe site-ul ziare.com despre scandalul SIPA și atrage atenția că se pierde din vedere un detaliu: dosarele conținând detalii despre viața și activitatea magistraților urmăriți de SIPA nu au cum să fie compromițătoare decât pentru magistrații activi pe vremea ministrului social-democrat Rodica Stănoiu. După desființarea SIPA, nicio hârtie nu a mai intrat în arhivă. Ca atare, pe cine dintre magistrații activi azi în structurile anticorupție ar putea viza? Ioana Ene crede, deci, și ea că scandalul SIPA este o fumigenă: nu contează decât să rezulte că magistrații, mai ales cei anticorupție, nu sunt obiectivi și credibili.

XS
SM
MD
LG