Linkuri accesibilitate

Schimbarea sistemului electoral din Moldova între cicoan și nicovală


Guvernarea dela Chișinău insistă împreună cu opoziția socialistă insistă pentru adoptarea sistemului electoral mixt.

Mii de oameni au demonstrat duminică în mai multe orașe moldovene atât împotriva, cât și pentru trecerea la sistemul electoral mixt, în care jumătate de deputați ar fi aleși pe liste de partid și jumătate – în circumscripții uninominale. Participanții de la Chișinău, unde mitingul a fost organizat de partidele de opoziție în frunte cu PAS și Platforma DA, și la care au participat mai multe organizaţii civice, au cerut renunțarea la sistemul mixt. În alte câteva orașe ca Ialoveni, Cahul și Edineț, au avut loc manifestații mai mici și concerte în sprijinul sistemului mixt, presa de opoziție sugerând că acestea au fost organizate de guvernare. Comisia de la Veneția urmează să-și dea avizul privind reforma electorală moldoveană, la sfârșitul acestei săptămâni. Cum răspunde guvernarea la solicitările protestatarilor, ne spune Diana Răileanu:

Într-o rezoluţie adresată partenerilor străini ai Republicii Moldova, participanţii protestului din capitală au solicitat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, ai Consilului European şi ai ambasadelor occidentale acreditate la Chişinău, să insiste pe lângă guvernanţi ca aceştia să organizeze „alegeri libere şi corecte în baza sistemului electoral proporţional actual”. În textul rezoluţiei se mai face trimitere la experienţa statelor vecine Ucraina şi România, care ar confirma că „sistemul mixt va creşte şi mai mult numărul fraudelor electorale şi nivelul corupţiei politice”. În document se mai spune că singurii care ar fi avantajaţi de schimbare ar fi Partidul Democrat şi cel al Socialiştilor.

Premierul Pavel Filip a prezidat luni o şedinţă de guvern, însă nu a avut nicio reacţie la revendicările opoziţiei extraparlamentare. Într-un comentariu pentru postul nostru de radio, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, a menţionat că respectă opinia protestatarilor, însă insistă că aceasta nu ar reflecta poziţia majorităţii:

„Opinia majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova care doreşte schimbarea sistemului electoral şi chiar ieri peste 20 de mii de cetăţeni au susţinut sistemul de vot şi modificarea acestuia. Să nu uităm de sutele de mii de semnături, de zecile de declaraţii din partea minorităţilor naţionale, să nu uităm de sutele de semnături şi declaraţii din partea autorităţilor publice locale care susţin această schimbare, de aceea, cu tot respectul faţă de acea opinie, dar noi trebuie să respectăm voinţa majorităţii populaţiei.”

Insistenţa cu care partidul de guvernământ în tandem cu opoziţia parlamentară socialistă promovează ideea de a modifica sistemul electoral a avut deja nişte costuri, notează analiştii referindu-se la episodul cu amânarea discuţiilor despre oferirea unui sprijin de o sută de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Oficialii europeni sunt în aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să-şi facă publică poziţia la finele acestei săptămâni.

Şeful diviziei „Alegeri şi referendum” din cadrul Comisiei de la Veneţia, Pierre Garrone, a confirmat luni pentru postul nostru de radio că rezoluţia opoziţiei a fost recepţionată, dar că instituţia nu face declaraţii pentru presă până la publicarea opiniei Comisiei.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a lăsat să se înţeleagă că ar fi şanse minime ca partidele care susţin schimbarea sistemului electoral, între care şi PSRM, să renunţe la intentia declarata prin votul in prima lectura:

„Partidul Socialiştilor are o viziune foarte clară asupra proceselor politice în Republica Moldova şi cu certitudine afirm că Partidul Socialiştilor are agenda sa, pe care o coordonăm cu alegătorii şi susţinătorii noştri şi noi vom proceda aşa cum cum ne dictează nouă raţionamentul nostru. Avem toată stima faţă părerile expuse de alţi cetăţeni, dar avem şi agenda proprie.”

Europa Liberă: Altfel spus, nu veţi da curs acestui îndemn de a retrage acest proiect…

Vlad Bătrâncea: „Mâine avem şedinţa fracţiunii parlamentare şi vom examina rezoluţia pe care până astăzi nu am primit-o încă.”

Săptămâna trecută, Agenţia Reuter a făcut trimitere la un document nepublicat oficial, potrivit căruia planurile de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova ar fi considerate „inoportune” de către experţi ai Comisiei de la Veneţia. Jurnaliştii Reuters l-au citat şi pe spicherul democrat Andrian Candu, care a precizat că se vor accepta doar recomandările tehnice, nu şi cele care, în opinia sa, vor depăşi competenţele Comisiei de la Veneţia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG