Linkuri accesibilitate

Peste o mie de persoane reținute la manifestațiile anticorupție din Rusia, Alexei Navalnîi condamnat la 30 de zile închisoare


Protest anticorupție în Rusia,Tolyatti, 12 iunie 2017

Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziției din Rusia, a fost condamnat, în noaptea de luni spre marți, la 30 de zile de închisoare pentru că a organizat manifestații anti-corupție neautorizate, desfășurate în toată Rusia. Știrea condamnării a fost trimisă de purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi pe Twitter. Navalnîi fusese reținut la Moscova luni, încă înainte de începerea protestelor.

Protest anticorupție de Ziua Rusiei. Toliatti, 12 iunie 2017
Protest anticorupție de Ziua Rusiei. Toliatti, 12 iunie 2017

În timpul protestelor anti-corupție, organizate în aproape 100 de orașe din Rusia, peste 1.000 de manifestanți au fost reținuți.

Potrivit Fundației de monitorizare a corupție, creată de Navalnîi, cel puțin 600 de persoane au fost reținute la Moscova și 300 de Sankt-Petersburg. Ministerul de Interne vorbește despre 500 de persoane reținute la protestul de la Sankt-Petersburg, la care au participat peste 3.500 de persoane.

Moscova, proteste anticoruție de Ziua Rusiei. 12 iunie 2017
Moscova, proteste anticoruție de Ziua Rusiei. 12 iunie 2017

12 iunie fiind Ziua Rusiei, autoritățile dela Moscova și din multe alte orașe din Federațiai au invocat festivitățiile prilejuite de această sărbătoare pentru a interzice protestele anti-corupție. Sau pentru încerca să le mute la periferie, cum s-a întâmplat la Moscova.

În capitală, manifestanții s-au adunat în același loc în care se desfășura mitingul de Ziua Rusiei, așa să este greu de spus câți protestatari au fost, dar primăria din Moscova estimează numărul la cinci mii.

New York Times despre protestele anticorupție din Rusia, 12 iunie 2017
New York Times despre protestele anticorupție din Rusia, 12 iunie 2017

Casa Albă a condamnat luni cu fermitate reținerea a sute de participanți la protestele din Rusia. „Reținerea manifestanților pașnici, a militanților pentru drepturilor omului și a jurnaliștilor reprezintă un afront la valorile fundamentale ale democrației", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Uniunea Europeană a condamant de asemeni reținerea protestatarilor drept „un atac la adresa libertății de exprimare”.

Activistul anticorupție Alexei Navalnîi la tribunal, Moscova, 30 mai 2017
Activistul anticorupție Alexei Navalnîi la tribunal, Moscova, 30 mai 2017

Alexei Navalnîi speră să fie înregistrat candidat în alegerile prezidențiale de anul viitor. Primele manifestații anticorupție, organizate în multe orașe rusești pe 26 martie au atras o participare neașteptat de mare iar Navalnîi speră că acest activism să-i întărească poziția, în lupta politică. Până acum a fost condamnat, cu suspendare, în trei dosare legate de presupuse crime financiare. Navalnîi susține că este inocent iar dosarele sunt motivate politic. Pe de altă parte, autoritățile au lăsat de înțeles că s-ar putea să nu fie încris în cursa prezidențială din cauza acestor dosare.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG