La Chişinău este aşteptată joi, 22 iunie, Bridget Brink, asistenta adjunctă al Secretarului de stat american, din Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice. Dna Brink a fost numită în această funcţie în august 2015, fiind responsabilă de Europa de Est, Caucaz şi conflictele regionale din Europa. Anterior, a activat în cadrul ambasadelor SUA din Uzbekistan şi Georgia. O relatare a corespondentei noastre despre relaţia Dnei Brink cu Republica Moldova:
De când a preluat funcţia de asistentă adjunctă a Secretarului de stat american, Bridget Brink, a fost în Republica Moldova de cinci ori. În martie 2016, când guvernul de la Chişinău spera să reia colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional, Bridget Brink s-a aflat la Chisinau două zile. Un program cu FMI era văzut atunci de experţi ca fiind singurul colac de salvare pentru Republica Moldova, care s-a pomenit în stare de izolarea după ce partenerii săi externi blocaseră finanţările pentru buget.
Într-un interviu pentru postul nostru de radio, Bridget Brink declara că a îndemnat guvernul „să îndeplinească condiţiile FMI-lui şi să implementeze reformele demult necesare, inclusiv din sectorul justiţiei şi combaterii corupţiei”. Dna Brink mai insista pe investigarea furtului din sistemul bancar moldovenesc:
„Corupția este o problemă enormă în Moldova. Nu numai în Moldova, dar în regiune și în întreaga lume. Este într-adevăr o prioritate pe care guvernul trebuie să o abordeze și trebuie s-o facă, după mine, pe multiple căi. […] Desigur, este foarte importantă şi investigarea cazului cu scandalul bancar, care știu că se derulează acum. Și este importantă nu numai identificarea celor vinovați, dar și recuperarea bunurilor pierdute, care, de fapt, sunt banii oamenilor. Aș spune abordarea problemei corupției, care este o problema mare în Moldova, necesită „leadership”, inclusiv pentru implementarea legislației, și prin exemplul de abordare. Dar, după mine, e nevoie și de o schimbare societală și culturală”, declara asistenta adjunctă al Secretarului de stat american în martie anul trecut pentru Europa Liberă.
Peste o lună a revenit în Republica Moldova. În aprilie 2016, Bridget Brink în calitate de reprezentant al SUA în cadrul negocierilor 5+2 privind reglementarea transnistreană, a participat la vizita comună a mediatorilor şi observatorilor la Chişinău şi Tiraspol.
A mai fost în Republica Moldova la finele anului, în decembrie, când, între altele, a avut o întâlnire cu preşedintele proaspăt ales, Igor Dodon. Întrebată într-un interviu cu jurnaliştii de la portalul Agora.md ce crede despre viziunile pro-ruse ale preşedintelui, Bridget Brink declara: „Este important să ne uităm la acţiuni, la ce fac liderii politici. […] Sunt concentrată pe faptul că atâta timp cât Moldova îşi continuă calea pro-europeană, guvernul SUA va continua să susţină ţara”.
Cele mai recente referințe din presa de la Chişinău la Bridget Brink au fost legate de vizita liderului democrat Vlad Plahotniuc la Washington. În luna mai, Bridget Brink s-a numărat printre funcționarii americani care s-au întâlnit cu Vlad Plahotniuc, se arăta într-un comunicat al PDM.
Vizita din această săptămână a asistentei adjuncte al Secretarului de stat are loc pe fundalul unor dezbateri în contradictoriu privind modificarea sistemului electoral. Între timp, Ambasada Statelor Unite la Chișinău a notat, într-un comentariu plasat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, că „orice schimbare a sistemului electoral trebuie să țină cont de toate recomandările Comisiei de la Veneţia și ale OSCE”. O altă observație a Ambasadei a fost că orice schimbare trebuie să se bucure de sprijinul larg al publicului şi al partidelor: parlamentare și extraparlamentare.