Linkuri accesibilitate

România. Vulnerabilitățile noului premier desemnat Mihai Tudose


Președintele Klaus Iohannis ar fi avut multe motive să nu-l accepte.

Partidul Social Democrat nu a reușit să propună un premier care să nu ridice semne de întrebare, cu toate că președintele Klaus Iohannis a spus că viitorul prim-ministru trebuie să fie „o persoană integră”, „fără dosare penale” și care să aibă „capacitatea să conducă guvernul”.

În interiorul Comitetului Executiv al PSD, câțiva lideri au votat împotriva lui Mihai Tudose și mulți alții s-au arătat nemulțumiți chiar dacă au votat „pentru”.

Unii au ridicat chiar problema unei apropieri prea mari între favoritul lui Liviu Dragnea pentru șefia guvernului și Serviciul Român de Informații, dar liderul PSD le-a răspuns că nu are „dublă comandă”. Altfel spus, n-ar lucra în paralel și pentru partid și pentru acest serviciu secret, cu toate că se află în sfera de influență a SRI din 2013.

Mihai Tudose este conferențiar la Academia de informații, universitate care își desfășoară activitatea pe lângă SRI. În 2006 a făcut un curs post-universitar la această Academie a SRI, apoi în 2010 a obținut titlul de doctor tot aici, pentru ca cinci ani mai târziu, o investigație jurnalistică să constate că cel puțin 50 de pagini din teza sa au fost copiate.

Coordonatorul doctoratului său, Gabriel Oprea, fost ministru de interne, este el însuși un plagiator dovedit. Teza de doctorat a lui Tudose, propunerea PSD pentru premier, a fost publicată la Editura Rao, astfel încât evaluarea a fost lesne de făcut.

Anul trecut, Mihai Tudose a spus că renunță la titlul de doctor, recunoscând oarecum că a plagiat și încercând să scape în acest fel de răspundere. În România, însă, nimeni nu poate renunța de capul său la titlul de doctor, care i se poate retrage în cazuri grave, cum este cel de plagiat.

Mihai Tudose are 50 de ani, a urmat cursuri universitare târziu, după 25 de ani, la Universitatea Dimitrie Cantemir, o universitate privată, unde a terminat și Elena Udrea.

Este parlamentar de Brăila din anul 2000, a fost ministrul economiei din 2014 până în 2015, și încă o dată, de la începutul anului 2017 până acum, la căderea guvernului Sorin Grindeanu.

A fost acuzat într-o anchetă de presă că o firmă unde lucrează soția sa a primit foarte mulți bani în perioada în care Tudose a deținut portofoliul de la economie.

Apoi în evaluarea făcută în interiorul PSD, ca pretext pentru dărâmarea propriului guvern, în urmă cu zece zile, a apărut că Mihai Tudose are zero realizări ca ministru al economiei, dar Liviu Dragnea i-a luat apărarea și a spus că de insuccesul său este responsabil fostul premier Sorin Grindeanu.

Așadar, portretul lui Tudose, propunerea PSD pentru fotoliul de prim-ministru are o serie de puncte vulnerabile, care îi pun sub semnul întrebării atât integritatea, cât și profesionalismul.

Președintele Klaus Iohannis ar fi avut multe motive să nu-l accepte pe Mihai Tudose, dar a spus că îl desemnează ca premier pentru a pune capăt cît mai repede crizei care afectează România pe plan intern și internațional.

XS
SM
MD
LG