Linkuri accesibilitate

Despre Bacalaureatul moldovenesc și despre Evgheni Șevciuc


Discuții în legislativul de la Chișinău.

Majoritatea parlamentară de la Chișinău a respins din nou o inițiativă a deputaților PLDM privind audierea directorului SIS, Mihai Bălan, și a vicepremierului Gheorghe Bălan, în legătură cu presupusa prezență la Chișinău a fostului lider separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Într-o cu totul altă ordine de idei, parlamentul moldovean a acceptat iniţiativa PSRM de a audia săptămâna viitoare conducerea ministerului educaţiei în legătură cu presupusele nereguli depistate în cadrul sesiunii de Bacalaureat din acest an. Alla Ceapai are mai multe detalii despre discuțiile de joi din legislativul de la Chișinău

Propunerea socialiştilor de a o audia săptămâna viitoare pe Lilia Pogolşa, adjuncta ministrului educației, a fost sprijinită de toţi deputaţii prezenţi în sală. Argumentând demersul, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a spus că ar exista nereguli importante la Bacalaureat:

„În primul rând, sunt trei comisii responsabile de organizarea Bacalaureatului: comisia care pregăteşte teste, comisia care le examinează şi cea care examinează contestaţiile. În toate aceste trei comisii sunt aceleaşi persoane ceea ce deja este un lucru grav. În al doilea rând, mediul academic a constatat că la fizică, cel puţin, testele nu corespund abordărilor ştiinţifice. Au confirmat-o şi cei de la Ministerul Educaţiei. Încă un aspect foarte important e că grila de evaluare este deplasată şi inadecvată.”

Aceste nereguli au fost semnalate, de fapt, de însăși viceministra educaţiei Lilia Pogolşa, două zile mai devreme, la şedinţa comisiei parlamentare de profil. Numită recent în funcţia după demisia ministrei liberale Corina Fusu, Lilia Pogolşa a dat vina pe fostele conduceri ale Ministerului.

Pogolşa a spus că metodologia în baza căreia a fost organizată sesiunea e cea elaborată încă în 2014-2015, adică pe vremea când ministră era Maia Sandu, cea care a impus rigori mai stricte la examenele de Bacalaureat:

„Nu înțeleg care a fost motivul că din 2014-2015 nu a fost elaborat un regulament unde să fie scris că este destinat pentru 2017.”

Săptămâna viitoare, Lilia Pogolşa ar urma să prezinte un raport în Plenul Parlamentului.

Deputaţii au spus joi că audierile ar putea avea loc cu uşile închise.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a propus anularea examenelor de Bacalaureat.

Deputatul democrat Dumitru Diacov s-a arătat nemulțumit de rata de promovare a Bacalaureatului în ultimii ani şi a sugerat că e nevoie de intervenții urgente:

„Este o idee bună ca noi să avem aceste audieri şi să vedem împreună cu Guvernul, cu Ministerul Educaţiei ce putem face ca să schimbăm situaţia în acest domeniu.”

Audieri parlamentare pe marginea sesiunii de Bacalaureatalaureat au loc aproape anual din 2013, de când fosta ministră a educaţiei Maia Sandu a introdus condiții mai stricte, inclusiv camere de luat vederi în sălile de examen. Maia Sandu a rezistat şi la câteva moţiuni simple înaintate de deputaţi pe marginea examenului de Bacalaureat.

Acum lideră a Partidul Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a anunţat pentru vineri o conferință de presă cu tema formulata in felul urmator:

„PD și PSRM fac front comun pentru a deturna reformele inițiate în domeniul educației”

Maia Sandu a anticipat o presupusă involuţie încă la finele lunii mai, când a fost numită actuala viceministră a educaţiei.

Lidera PAS spunea atunci că PD ar fi promovat-o pe Lilia Pogolşa la minister pentru „a distruge puţinele lucruri bune care se mai fac acolo, inclusiv Bacalaureatul”.

Audierea în plen a adjunctei ministrului educaţiei propusă de socialişti, sprijinită de toate fracţiunile, a fost urmată de respingerea de către majoritatea parlamentară a audierilor pe marginea stabilirii la chisinau a fostului lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuc, acuzat de fapte penale comise la Tiraspol pe durata exercitării mandatului de președinte al autoproclametei republici nistrene.

Audierea directorului SIS şi vicepremierului pentru reintegrare a fost cerută de mi multe ori de opoziţia liberal- democrată, o solicitare sprijinită doar de fracţiunea liberală.

Cererea a fost criticată de democraţii Dumitru Diacov şi Andrain Candu care au sugerat că de acest subiect nu ar trebui să se ocupe Parlamentul, ci de către instituțiile abilitate ale statutului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG