A executat trei din cei zece ani de condamnare pe care i-a primit în 2014 pentru spălare de bani și pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Pentru a-și micșora pedeapsa a scris în penitenciar 11 cărți, înainte ca acest privilegiu, folosit mai ales de politicieni, să fie suspendat, anul trecut de fosta ministră a Justiției, Raluca Prună. Dan Voiculescu are 70 de ani și fiindcă a fost condamnat pe baza prevederilor fostului Cod de Procedură Penală, putea fi eliberat după executarea doar a unei treimi de pedeapsă, fiindcă avea deja la acea dată peste 60 de ani.
Fondatorul al unui puternic trust de presă din care fac parte televiziunile Antena 1 și 3, Dan Voiculescu a fost recrutat în anii '70 de Securitatea ceaușistă sub numele de cod Felix și mai târziu a lucrat pentru o firmă de comerț exterior deținută tot de Securitate, unde a rămas câțiva ani chiar după căderea regimului comunist. Absolvent al Academiei de Studii Economice, cu experiență pe piața liberă, Voiculescu s-a folosit de relațiile sale și a devenit destul de repede un prosper om de afaceri.
În 1991, pune concomitent bazele Partidului Umanist Român și ale trustului de presă Intact, utilizând mai târziu, cele două pârghii pentru a-și consolida afacerile. În 2004, a devenit senator, după o alianță a partidului său cu social-democrații. Apoi, în 2007 conduce prima comisie parlamentară care a dus la suspendarea unui președinte. Antena 3 devine între timp lider de piață și impune agenda politică la zi. Știrile și comentariile de la acest post de televiziune sunt rostogolite de celelalte instituții media ale mogulului, care continua încă să aibă serioase ambiții politice și care spera să poată contracara acțiunea justiției.
Procurorii anticorupție începuseră urmărirea penală împotriva lui în septembrie 2008 pentru „folosirea de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține pentru sine și pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și pentru spălare de bani”. Pe scurt, procurorii au dovedit în fața judecătorilor că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa, o zonă rezidențială a Bucureștiului, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real. DNA a mai arătat că în perioada 1991-2003, Dan Voiculescu și cei de care s-a folosit au făcut o serie de „operațiuni financiare și comerciale frauduloase” pentru a pune mâna pe pachetul de acțiuni deținut de stat la Institutului de Cercetări Alimentare, altfel spus pentru privatizarea acestui institut în condiții „discriminatorii” și „netransparente”.
Prejudiciul adus statului, potrivit instanței, este de 60 de milioane de euro. Circa jumătate din această sumă pare să fi fost recuperată de stat. Magistrații s-au grăbit să-l elibereze, însă, fiindcă se afla în spital și fiindcă, la începutul anului un alt om de afaceri influent, Dan Adamescu, fostul patron al României libere a murit în condiții complicate, după ce judecătorii au refuzat eliberarea lui condiționată. Decesul lui Adamescu și înrăutățirea sănătății sale din cauza condițiilor din penitenciar, îi face acum mult mai precauți pe magistrați, care constată că statul nu poate să-și recupereze pagubele, în vreme ce plângerile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului se înmulțesc, atât pe seama situației din închisori, cât și a felului în care se desfășoară procesele.