Linkuri accesibilitate

Sorin Moisă: Comisia Europeană ar putea să decidă suspendarea ajutorului macrofinanciar pentru Moldova


​„Comisia Europeană va analiza legea de trecere la sistemul mixt votată la Chișinău și poate decide suspendarea ajutorului macrofinanciar în integralitatea lui”, a declarat pentru Europa Liberă eurodeputatul social-democrat român, Sorin Moisă. Eurodeputatul este autorul raportului Parlamentului European referitor la ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, care ar urma sa fie acordat în mod condiționat R. Moldova. Una dintre condiții, așa numita „precondiție de democrație”, cere, între altele, respectarea opiniei Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral.

Potrivit raportului adoptat la începutul lunii de Parlamentul European, Comisia Europeană a primit mandatul de a analiza, înaintea acordării fiecărei tranșe de bani, modul în care guvernul de la Chișinău a respectat opinia Comisiei de la Veneția, referitoare la schimbarea sistemului electoral.

Serviciul de Acțiune Externă și Comisia Europeană vor analiza legea de trecere la sistemul de electoral mixt, vor cere explicații Chișinăului, vor lua legătura cu experții Comisiei Veneția, și doar după o analiză foarte serioasă, vor decide dacă ajutorul macro-financiar va fi acordat, mai spune Sorin Moisă. Prima tranșă din acest ajutor urma să fie acordată în luna decembrie a acestui an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG