Ministerul Apărării a confirmat săptămâna aceasta că infrastructura Poligonului de la Bulboaca este modernizată dintr-un ajutor de 1,6 milioane de dolari din partea Statelor Unite cu scopul unei instruiri mai bune a militarilor moldoveni pentru operațiuni de menținere a păcii cu mandat ONU. Dar în privința altor ajutoare americane așteptate de armata moldoveană au apărut în ultimele zile semne de întrebare.
Republica Moldova cheltuie anual în jur de 550 de milioane de lei pentru a-şi întreţine armata. În aceste condiţii, un sprijin care să valoreze cât jumătate din acest buget este substanţial pentru un astfel de stat.
Fostul ministru al apărării, Anatol Şalaru, a anunţat zilele trecute că SUA ar fi suspendat, din cauza neparticipării militarilor moldoveni la un şir de antrenamente internaţionale, un astfel de ajutor pentru armata moldovenească.
Ar fi vorba despre programul „Foreign Military Financing”, un program aprobat deja de Congresul american, în cadrul căruia Republica Moldova ar urma să primească în acest an un ajutor de 12,7 milioane de dolari spre a-şi achiziţiona tehnică militară pentru nevoile armatei.
„Aceasta înseamnă tehnică militară, camioane militare, blindate, echipamente de comunicaţie, pe care armata naţională ar fi urmat să le primească şi sunt foarte necesare armatei. Ajutorul nu fost pregătit în Germania, vine din mai multe state, militarii noştri au fost încă anul trecut şi selectat unităţile de tehnică bune pentru noi, dar acuma totul a fost stopat”, afirmă Anatol Şalaru.
Nici reprezentanţa diplomatică americană de la Chişinău, nici Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, nici cel al Apărării nu au comentat anunţul fostului şef liberal de la apărare, care, după ce a fost demis de preşedintele Igor Dodon, încearcă să-şi creeze un propriu partid politic de orientare unionistă.
Şalaru insistă, totuşi, că supendarea programului ar fi fost comunicată încă luna trecută prin intermediul ambasadei americane Ministerului moldovean de Externe:
„Ambasada SUA a trimis la începutul lunii iulie o adresă către Ministerul de externe al Republicii Moldova în care a informat guvernul că partea americană este dezamăgită de decizia părţii moldoveneşţti de a nu participa la exerciţiile internaţionale şi sistează acest program, FMF, până la revizuirea deciziei şi reluarea participării la exerciţiile la care Republica Moldova s-a angajat să participe. Faptul că toţi au luat apă în gură e altceva, dar nimeni nici nu a infirmat.”
Vitalie Marinuţa, un alt fost ministru al apărării, crede totuşi că decizia de suspendare, dacă există, ar avea mai degrabă legătură cu alte circumstanţe decât cele invocate de Anatol Şalaru:
„Anual, armata naţională are posibilitatea să participe în două programe desfăşurate de Departamentul Apărării şi Departamentul de Stat al SUA. Prin acest program anume, a fost adusă şi tehnica militară în 2014, tot prin acest program am reuşit să dotăm foarte bine armata naţională. Dar personal cred că efectele „cazului Dodon” le vom resimţi la anul în politica SUA faţa de noi, pentru că acum mergem încă după programele adoptate anterior. Dacă s-a sistat, atunci cred că în legătură cu tăierea bugetului apărării decise de preşedinţia Trump, dar asta se referă nu doar la R. Moldova. Totodată, contează şi activitatea ministerului. Pentru că banii, chiar dacă sunt deja alocaţi, noi suntem cei care trebuie să căutăm tehnica. Dacă nu avem specialişti care să ştie unde să meargă, ce să caute, atunci nu se reuşeşte. S-ar putea ca acest lot să fie reţinut şi din alte motive. În 2012 am avut o situaţie de acest fel: am mers şi am selectat lotul, dar l-am primit abia în 2014, că începuseră tensiunile în Ucraina.”
În luna februarie, preşedintele moldovean, Igor Dodon, cunoscut adversar al politicii majorităţii guvernamentale de la Chişinău de apropiere a Republicii Moldova de UE şi SUA, a blocat participarea unui contingent de militari moldoveni la un antrenament multinaţional în România, iar de atunci militarii moldoveni nu au mai ajuns la nici un antrenament de acest fel din cele la care îşi programaseră să meargă. Anatol Şalaru spune că anume acesta ar fi motivul din care SUA ar fi supendat programul de sprijin al armatei. La fel, el pretinde că de vină ar fi şi actuala conducere a Ministerului Apărării, care nu trebuia, dar a cerut acceptul preşedintelui Dodon pentru aceste participări.