Linkuri accesibilitate

În Texas și Louisiana ploile torențiale continuă, cauzând noi inundații


Sinistrați la Beaumont Place, Houston, Texas, 28 august 2017
Sinistrați la Beaumont Place, Houston, Texas, 28 august 2017

Uraganul Harvey este primul dezastru natural care a avut loc în timpul administrației Trump, și răspunsul acesteia e monitorizat cu multă atenție.

Uraganul Harvey care a lovit statele americane Texas și Louisiana de pe țărmul Golfului Mexic a scăzut în intensitate, transformându-se în furtună tropicală.

Mii de locuințe au fost deja distruse, iar oamenii și-au părăsit casele, unii cu bărcile. Autoritățile au confirmat cel puțin trei morți. Se estimează că 30 de mii de oameni vor avea nevoie de adăposturi temporare. La sfârșitul săptămânii, gărzile de coastă au salvat cu elicopterul sinistrații înconjurați de ape.

Cei mai mulți sinistrați, aproximativ 9 mii, au fost adăpostiți la un complex din Houston, George R. Brown Convention Center, unde Crucea Roșie americană le oferă alimente și haine. Sute de voluntari le-au sărit în ajutor.

La Houston, al patrulea oraș ca mărime din Statele Unite, având o populație de 6,8 milioane de oameni, pagubele cele mai mari au fost cauzate de inundații. Cantitatea precipitațiilor a atins nivelul record de 75 de centimetri, după ce uraganul Harvey a lovit țărmul Golfului Mexic, pe 25 august. În următoarele zile, se așteaptă încă aproape tot pe atât. Primarul din Houston, Sylvester Turner, a spus că situația se poate agrava:

„O furtună de o asemenea magnitudine produce efecte și impact pe termen îndelungat. Nu vorbim de câteva zile sau săptămâni, ci de mai multe luni. Vor fi costuri mari care se vor resimți la atâtea niveluri diferite”.

La Houston au fost închise și principalele două aeroporturi, majoritatea căilor ferate și multe școli.

Președintele Donald Trump care vizitează marți Texasul a promis un sprijin federal ferm pentru eforturile de ajutare a sinistraților:

„Am promis sprijinul nostru deplin pentru statele Texas și Louisiana în timpul și după această furtună devastatoare și istorică. Probabil că așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată”.

Presa a făcut deja paralele între uraganul Harvey și uraganul Katrina, din 2005, de la care s-au împlinit marți 12 ani.

Katrina a distrus orașul New Orleans din Louisiana, ucigând 1800 de oameni. Paralelele se fac mai ales în ceea ce privește răspunsul autorităților și consecințele politice.

Administrația de atunci a președintelui George W. Bush a fost acuzată că a reacționat prea lent și inadecvat în timpul uraganului Katrina, fapt care i-a afectat serios președinția.

Uraganul Harvey este primul dezastru natural care are loc în timpul administrației Trump, și răspunsul acesteia e monitorizat cu multă atenție.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG