Vă salut pe undele postului de radio Europa Liberă. Este emisiunea Punct și de la capăt și eu, Naralia Morari. Astăzi vom vorbi despre urzeala tronurilor în variantă moldovenească. Sunt oare conflictele tot mai frecvente între socialiștii în frunte cu Igor Dodon și democrații o imitație sau într-adevăr până nu faci foc nu iese fum? Mai mulți experți afirmă că ne așteaptă o toamnă politică fierbinte. Despre dacă într-adevăr este așa, vom vorbi cu oaspeții mei: cu Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice din Moldova. Bună ziua, bine ați venit la Europa Liberă...
Vladislav Kulminski: „Bună ziua, vă mulțumesc pentru invitație”.
Europa Liberă: …Și cu Ernest Vardanean, politolog și lector la Universitatea de Stat din Moldova. Bună ziua.
Ernest Vardanean: „Bună ziua!”
Europa Liberă: Da, deși ar putea fi și seara atunci când oamenii vor asculta emisiunea noastră. Așadar, urzeala tronurilor în variantă moldovenească. Acum este la modă să vorbești despre urzeala tronurilor. Se creează impresia că toamna ne așteaptă anumite evenimente și mai multă lume deja vorbeşte despre un posibil impeachment sau despre o ciocnire între socialiști și democrați. Ce se va întâmpla? Domnule Kulminski, aceasta face parte dintr-o înțelegere sau într-adevăr a trecut etapa dragostei reciproce și ne așteaptă un adevărat „război al tronurilor”?
Vladislav Kulminski: „Cred că lupta pentru putere va ajunge la proporții serioase. Și cred că ea, cel mai probabil, va trece de la retorică la nivelul evenimentelor reale. Și noi deja o vedem.
Europa Liberă: Și aceasta tot va fi o parte dintr-o înțelegere sau nu?
Vladislav Kulminski: „Nu, nu cred că va fi o parte dintr-o înțelegere. Cred că puterea este un astfel de lucru, chiar dacă în ultimul timp s-a creat impresia că democrații și socialiștii lucrează în tandem, iar eu cred că așa a și fost, că ei își coordonează între ei acțiunile lor. Totuși, trofeul cel mare care va fi disputat la anul este puterea. Și cred că pentru această putere lumea va lupta destul de serios, chiar dacă între ei, probabil, există anumite înțelegeri tactice. În caz contrar, eu în general nu înțeleg, de ce președintele Dodon a câștigat postul său, de ce el a creat în societate așteptări atât de mari privind anumite schimbări, dacă el are de gând să se lupte pentru această putere. În acest caz, cred, mandatul său va avea mult mai puțin succes decât mandatul domnului Timofti care, așa cum ne amintim cu toții, de fapt, nu a lăsat o urmă semnificativă în istoria Moldovei”.
Europa Liberă: Da, însă domnul Dodon a ridicat mizele. Totodată, el poate oricând să spună că puterea executivă sau legislativă nu-i permit să facă acele schimbări pe care le-a promis.
Vladislav Kulminski: „Și, în acest sens, sunt până aici absolut de acord cu dumneavoastră. El a fost un președinte foarte comod. Într-un fel, chiar mai comod decât președintele Timofti. Știți, de ce? Deoarece din președintele Timofti nu era posibil de construit o primejdie tot atât de inficoșătoare...”
Europa Liberă: Să zicem, o sperietoare...
Vladislav Kulminski: „…Care acum este creată din domnul Dodon și cu care sunt amenințați jumătate din alegătorii moldoveni, spunându-se că, iată-iată, mâine-poimâine în Moldova vor intra tancurile rusești. Din acest punct de vedere el, bineînțeles, este mult mai comod pentru guvernare, deoarece el poate fi umflat ca un balon mare, iar apoi, dacă va fi necesar, spart. Însă, iarăși, cred că el va lupta serios pentru putere...”
Europa Liberă: Însă apare întrebarea, dacă acest balon va fi spart sau nu. Deoarece, chiar cu o diferență de câteva zile, despre un posibil impeachment au început să vorbească nu pur și simplu experții, ci şi reprezentanții destul de vizibili ai politicii moldovenești: fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase într-un interviu acordat Europei Libere, fostul prim-ministru Ion Sturza care în general a zis că Igor Dodon nu va ajunge până la sfârșitul mandatului său. La întrebarea despre un posibil impeachment, domnul Tănase a zis că, în principiu, premisele există, că totul se reduce la jurământul pe care îl dă președintele și care, de fapt, nu este o formalitate, ci un act legislativ în toată regula, în baza căruia președintele care încalcă unele sau alte norme constituționale, poate fi tras la răspundere.
Vladislav Kulminski: „Acum, cred, președintele Dodon se alfă în fața unei alegeri existențiale foarte serioase. Pe de o parte, este clar că el 60 % joacă cu guvernarea actuală, iar celelalte 40 % le reprezintă anumite angajamente asumate în fața alegătorilor și în fața altor oameni. Acum el trebuie să aleagă: fie să continue acest joc și în acest caz...”
Europa Liberă: …Iar în fața Rusiei el nu și-a asumat anumite angajamente?
Vladislav Kulminski: „…Noi încă vom ajunge la aceasta. Deci, el, fie va continua acest joc cu guvernarea, și atunci, cum spuneți dumneavoastră, el nu va fi spart ca un balon, deoarece atunci el într-adevăr va fi foarte foarte comod, și el își va duce rolul său la bun sfârșit sau invers, atunci într-adevăr va începe să lupte pentru putere și, în acest caz, desigur, îl așteaptă inevitabil o confruntare serioasă care se va solda cu niște zguduiri cu caracter personal, profesional și de carieră. Adică, de fapt, atunci totul va fi pus în joc. Acum, cred, el trebuie să facă alegerea. Cum va proceda el este greu de spus. Cred că Rusia, bineînțeles, îl împinge la anumite acțiuni decisive, deoarece anume datorită lui Igor Nicolaevici Dodon Rusia încearcă să se revanșze pentru toate acele evenimente care au avut loc în relația ei cu guvernul moldav și cu guvernarea moldovenească. Adică, tăcerea Rusiei, probabil, poate fi explicată anume astfel. Însă, dacă domnul Dodon va proceda în acest fel sau nu, este o mare întrebare. Și, de fapt, alegerea trebuie să o facă el însuşi”.
Europa Liberă: Domnule Vardanean, ce ne așteaptă, în opinia dumneavoastră?
Ernest Vardanean: „Într-adevăr, ne așteaptă niște evenimente foarte interesante. Sunt de acord cu Vlad că președintele Dodon, într-adevăr, este convenabil pentru continuarea jocurilor geopolitice. Eu scriam și vorbeam despre aceasta deja anul trecut, încă înainte de victoria domnului Dodon în alegeri. Spuneam că un astfel de președinte este convenabil chiar lui Plahotniuc, însă nu pentru că el este omul lui Plahotniuc, dar pentru că datorită prezenței lui Dodon în fotoliul președintelui, Plahotniuc poate cu succes să se dea în acest scrânciob geopolitic între Occident și Rusia...”
Vladislav Kulminski: „De fapt, în acest scop el a și fost adus la putere...”
Ernest Vardanean: „…I s-a permis să devină președinte. Într-un fel, putem spune așa”.
Europa Liberă: I s-a permis? Nu credeți că a fost ajutat?
Ernest Vardanean: „Nu, eu nu am astfel de informații. Zic să facem o mare diferență între, în primul rând, opinia alegătorilor care, apropo, a existat, au existat voturile alegătorilor, și, în al doilea rând...”
Europa Liberă: Nu, noi nu vorbim acum despre opinia alegătorilor, ci despre lucrurile care s-au măsurat. Acum, destul de recent, radio Europa Liberă a oferit datele despre felul cum diferite surse media susțineau sau nu susțineau pe anumiți candidați în timpul campaniei electorale și s-a văzut clar că...
Ernest Vardanean: „…Am observat și eu că erau mai multe surse anti-Maia Sandu...”
Europa Liberă: …Da, și s-a văzut clar că holdingul afiliat cu domnul Plahotniuc și controlat de el salahorea pentru Igor Dodon.
Ernest Vardanean: „Am observat și eu același lucru. Însă ar fi mai corect să spunem că acolo apărea mai multă informație negativă împotriva Maiei Sandu decât împotriva lui Igor Dodon...”
Europa Liberă: Absolut.
Ernest Vardanean: „…Am observat-o. Însă anume aceasta eu și am în vedere când spun că mai degrabă i-au „permis”, decât l-au „ajutat”. A ajuta ar fi însemnat să-l promoveze de dimineaţă până seara, că el este bun, un om de calitate etc.”.
Europa Liberă: Însă, domnule Vardanean, de dimineaţă până seara sunt transmise ştirile, mai ales că sunt posturi de televiziune care sunt vizionate în mai multe colţuri ale Republicii Moldova...
Ernest Vardanean: „Acum vorbesc despre altceva, Natalia, ideea este alta. Nu este principial, dacă a fost ajutat sau i s-a permis, nu este important. De ce aceasta îi este convenabil lui Plahotniuc și de ce, apropo, impeachmentul deocamdată nu va avea loc. Vom ajunge imediat la această problemă. Deoarece Plahotniuc, datorită președintelui Dodon, poate să sperie Occidentul cu tancurile rusești, iar uneori și cu astfel de lucruri ca sistemul mixt. Și nici să nu sperie, ci să dea de înțeles, cine este stăpân în casă. Adică, ignorând protestele Consiliului Europei, a tuturor experților pe care îi cunoaștem, a societății civile, el mai poate încă arăta Occidentului că el are și o altă direcție a acțiunilor, și anume, contrar intereselor Occidentului să facă ceva pentru el. Și, respectiv, să mai amenințe Rusia cu intrarea rapidă în NATO, să voteze demonstrativ adresarea Parlamentului în ziua semnării Acordului de încetare a focului la Nistru, cerând scoaterea armatei ruse. Deci, toate aceste acțiuni, cu un caracter simbolic și totodată destul de profunde, ale guvernării moldave, reprezintă continuarea acelui scrânciob geopolitic care demult a fost creat în Moldova. Pur și simplu, odată cu venirea lui Igor Dodon acest scrânciob a devenit mai evident, mai clar. Iată linia „anti”, iată albul, iată negrul și așa mai departe. În ceea ce privește impeachmentul, eu deocamdată nu văd premise politice și tehnice pentru acesta”.
Europa Liberă: De ce, în opinia dumneavoastră, toți deodată au început să vorbească despre aceasta?
Ernest Vardanean: „Deoarece peste un an vom avea alegeri parlamentare. Și, din câte cunosc, socialiștii nu vor vota nici pentru premierul Plahotniuc, nici pentru oarecare alte lucruri comode. De ce ei au votat pentru sistemul mixt? Pentru că aceasta este la fel de convenabil pentru socialiști. De ce, este deja o altă discuție. Să ne întoarcem însă la impeachment”.
Europa Liberă: Dar sistemul vechi era pentru ei mai convenabil.
Ernest Vardanean: „Depinde, cum te uiți”.
Europa Liberă: Din punct de vedere matematic, el era mai convenabil.
Vladislav Kulminski: „Mai curând este un semnal pentru Igor Nicolaevici Dodon că el...”
Ernest Vardanean: „Însă aș vrea să-mi închei gândul, Vlad. De ce impeachmentul nu este deocamdată convenabil din punct de vedere politic. Pur tehnic, există voturile necesare, există o anumită încingere a opiniei publice...”
Vladislav Kulminski: „Interesant, cum comuniștii, democrații și mai mulți alții vor vota împreună...”
Europa Liberă: …Liberalii, liberal-democrații şi comuniștii...
Vladislav Kulminski: „…procedura de impeachment împotriva lui Dodod, să observați, pentru trădare de patrie. Este foarte interesant”.
Ernest Vardanean: „Păi, fiecare are patria lui, însă la noi, în politica moldovenească...”
Vladislav Kulminski: „La noi, în politica moldovenească au existat cele mai diverse combinații. Însă cred că aceasta va fi o culme a tehnologiilor politice”.
Ernest Vardanean: „Câte patrii au avut acești politicieni, doar ei știu”.
Europa Liberă: Ei vor vota pentru trădarea diferitor patrii...
Vladislav Kulminski: „Pentru diferite trădări...”
Europa Liberă: …De aceea, votarea, probabil, este posibilă.
Ernest Vardanean: „Așadar, ajungem la ideea mea de bază: de ce un eventual exercițiu de impeachment deocamdată nu poate avea loc. Să ne imaginăm o astfel de situație: mâine se adună Parlamentul, Dodon este concediat prin votul majorității, a celor 77 sau 78 de deputați. Cu surle și trâmbițe Dodon va fi scos din funcție, dar ce se întâmplă după aceasta? După aceasta în Moldova va rămâne un singur personaj cu numele Vlad Plahotniuc. Și atunci toată cavaleria regală, toată garda regală, adică toate ONG-urile, ambasadele occidentale, și. în primul rând. americanii...”
Europa Liberă: …Se vor îndrepta spre el...
Ernest Vardanean: „…Se vor îndrepta, își vor întoarce armele sale spre Plahotniuc și o vor promova pe Maia Sandu, mai întâi la funcția de primar al Chișinăului și eu am o astfel de informație interesantă, iar apoi o vor susține în timpul alegerilor parlamentare. Vă rog, stimați colegi, spuneți dacă Plahotniuc are nevoie de aceasta?”
Vladislav Kulminski: „Iar acum, Ernest, un alt scenariu. Să ne imaginăm că Igor Nicolaevici Dodon este împins astăzi la niște acțiuni reale și, posibil...”
Europa Liberă: Ce aveți în vedere prin acțiuni reale. Ați repetat această sintagmă deja de câteva ori.
Ernest Vardanean: „Într-adevăr, ce aveți în vedere prin acțiuni reale?”
Vladislav Kulminski: „De exemplu, el are destulă susținere. La fel cum comuniștii altădată organizau protestele, ar putea și el să o facă...”
Europa Liberă: Proteste împotrivă cui?
Ernest Vardanean: „Susținere în popor?”
Vladislav Kulminski: „Da, desigur. Protestele împotriva puterii actuale. De fapt, este exact ceea ce s-a așteptat de la el de la bun început...”
Ernest Vardanean: „În principiu, nu este greu de organizat niște proteste”.
Vladislav Kulminski: „…Da, deci, să ne imaginăm că el va fi împins să întreprindă niște acțiuni reale. Până acum el a preferat să joace în aceste „nu vă jucați cu focul”. Deci, el ameninţa, îl avertiza pe cineva cu degetul, spunea: am să vă arăt eu vouă. Însă în realitate nu au avut loc niciun fel de acțuni...”
Europa Liberă: Însă în realitate lupta cu oligarhii la plural.
Vladislav Kulminski: „Da, el a promis că o va face neapărat...”
Europa Liberă: …Anume la plural…
Vladislav Kulminski: „…Da, el a promis că aceasta odată neapărat se va întâmpla, apoi, în viitor. Cred că la o anumită etapă, cei care îl susțineau în Rusia îi
vor face anumite semnale clare: fie a venit timpul să-ți plătești datoria, fie vei fi scos din ecuație. Și dacă el va fi împins spre aceste acțiuni reale, atunci, cred, aceste discuții între analiști și în comunitatea de experți despre pericolul impeachmentul... Posibil, este o preîntâmpinare adresată lui Igor Nicolaevici Dodon că el trebuie să acţioneze încet și calm, că trebuie până la urmă să mențină rolul care i s-a atribuit, așa cum, de exemplu, o făcea, pe timpuri, președintele Timofti...”
Ernest Vardanean: „Sau invers, să pună totul în joc”.
Europa Liberă: De fapt, săptămâna aceasta un astfel de semnal a fost deja transmis către domnul Dodon. Atât prim-ministrul Pavel Filip, cât și președintele Parlamentului Andrian Candu, dar și mai mulți alți membri ai Consiliului Superior de Securitate au ignorat ședința Consiliului de Secutitate convocată de către președintele Igor Dodon. Nu este oare aceasta...
Vladislav Kulminski: „...Ignorare, ca să nu o numim altfel”.
Europa Liberă: …Da, o blocare, o obstrucție instituțională.
Vladislav Kulminski: „Bineînțeles, dacă președintele Dodon zice: nu vă jucați cu focul și arată cu degetul, i se răspunde: noi putem acest deget chiar să vi-l tăiem...”
Europa Liberă: Iar apoi nu vin la ședință.
Vladislav Kulminski: „Da, deci, cred că de fapt aceasta este un semnal. Însă pe mine în toată această poveste mă deranjează puțin altceva. Aici, poate, voi duce discuția puțin în altă parte. Deja timp de 27 de ani noi tot ne jucăm de-a această, scuzați de expresie, cumătrie moldovenească pe care o joacă absolut toate guvernele. Și, într-adevăr, chiar și noi acum în această emisiune și toţi alții discută atât de viu despre această luptă între Vest și Est. Însă recent un foarte foarte bun diplomat profesionist îmi spunea: băieți, priviți pe fereastră, orașul acesta, pur și simplu se ruinează în ochii voștri. Și nu doar orașul, dar și întreaga țară. Iar noi, atât de captivați și atât de entuziasmați jucăm acest joc. Sunt un om cu viziuni proeuropene care a activat în guvernul premierului Leancă, și îmi este, desigur, foarte greu să recunosc că, de fapt, ultimul președinte care avea în cap conceptul statului Republica Moldova, a fost, cel mai probabil, Voronin. El nu-și permitea să scoată și atunci pe masă probleme grele, dureroase pentru societatea moldavă, problemele care se află cum pe masa de joc. Deci, acum noi am aruncat totul în acest foc al luptei”.
Ernest Vardanean: „Nu sunt de acord”.
Europa Liberă: Mai multă lume acum nu va fi de acord cu dumneavoastră...
Vladislav Kulminski: „Pe de o parte, Igor Nicolaevici Dodon zboară la Moscova pentru a promite acolo lucruri pe care el niciodată nu le va putea realiza. Și el, de fapt, lucrează pentru un segment electoral foarte îngust din Republica Moldova. Pe de altă parte, alții fac același lucru în direcția Uniunii Europene...”
Europa Liberă: Nu doar.
Vladislav Kulminski: „…Mi se pare că noi, pur și simplu, am ajuns la cele mai dureroase lucruri pentru noi și începem să jucăm, deja inclusiv cu ei, iar de fapt noi jucăm cu statul...”
Europa Liberă: Mi se pare că noi am ajuns la niște lucruri foarte primitive.
Vladislav Kulminski: „…Da, foarte primitive...”
Ernest Vardanean: „…În opinia mea, noi nici nu le-am abandonat. În privinţa lui Voronin: oare nu el a inițiat în anul 2002 introducerea în școli a cursului de istorie integrată. Apoi a venit istoria Moldovei. Exact ceea pe ce acum pedalează Dodon, Voronin o făcea în 2002. Dar trei luni în piață nu au fost oare o reacție la toate astea?”
Europa Liberă: De fapt, conceptul de statalitate pe care îl elabora domnul Voronin a fost, în mare, unul antiromânesc, și aceasta tot nu este corect.
Vladislav Kulminski: „…Clar lucru, în 2005 Băsescu, Saakașvili care îl susțineau pe președintele Voronin, cu care el a luptat în 2005...”
Europa Liberă: Dar ce s-a întâmplat după anul 2005...
Vladislav Kulminski: „…Natalia, am în vedere cu totul altceva...”
Europa Liberă: Aici și este greșeala. La noi orice idee a statalității se construiește cumva pe această ruptură între Vest și Est, este o luptă împotriva cuiva...
Vladislav Kulminski: „…Vest și Est. Lumea occidentală demult s-a debarasat de aceasta. Deoarece stânga-dreapta în Occident sunt niște concepte de dezvoltare...”
Ernest Vardanean: „Să începem cu faptul că de aceasta s-a debarasat doar România. Doar Moldova se mai bălăceşte”.
Vladislav Kulminski: „…Deci, este aceasta o piață particulară sau, totuși, o mare interveție de stat? Atunci când vorbesc despre statalitate, am în vedere, de fapt, cu totul altceva. Deci, nu este Est-Vest, dar, așa cum mi-a zis un coleg foarte interesant: statalitate este atunci când lumea crede că statul există pentru realizarea unor scopuri comune și nu în atingerea scopurilor personale, în avantajul personal și al clanului său. Iată în ce constă diferența dintre Moldova și alții, dintre statalitate și nestatalitate...”
Ernest Vardanean: „Moldova nu riscă acest lucru”.
Europa Liberă: Noi nu o avem.
Vladislav Kulminski: „În acest sens, eu vorbesc despre statalitate și nestatalitate...”
Ernest Vardanean: „Dacă îmi permiteți, Vlad face referințe la sursele lui. Eu tot am avut o sursă, una destul de curioasă, un expert american care cunoaște foarte bine realitățile din Moldova. El mi-a zis: Ernest, ca să înțelegi, Moldova deja le stă tuturor în gât (el a folosit un cuvânt cam tare, deoarece cunoaște foarte bine rusa), însă pe voi vă tolerează doar pentru ca să nu vă ia rușii. Atât. Deci, iarăși, și eu sunt dezamăgit, și eu am fost cândva entuziasmat de ideea integrării europene, credeam că aceasta va moderniza țara, că aceasta va aduce supremația legii și alte prostii sentimentale...”
Europa Liberă: Domnule Vardanean, dumneavoastră v-ați dezamăgit anume în aceste lucruri? Poate, v-ați dezamăgit de elita coruptă care s-a asociat cu valorile europene...
Ernest Vardanean: „Nu, bineînțeles, eu nu vorbesc despre valorile europene care, spre fericire, nu depind de Moldova. Ele depind de acea Europa clasică”.
Europa Liberă: Problema, de fapt, este că la noi elitele corupte au pus stăpânire pe discursul proeuropean.
Ernest Vardanean: „Sunt dezamăgit de faptul că, sub umbrela ideilor proeuropene, în Moldova au avut loc toate fărădelegile care se pot imagina. Curând se vor împlini cinci ani de la vânătoarea regală din Pădurea Domnească. Nici până azi vinovații nu au fost trași la răspundere și noi trăim în acea țară în care este posibil totul, dacă ești cine ești”.
Europa Liberă: Acum aș vrea să vă întorc puțin la discuția noastră. Există câteva probleme importante care niciodată probabil, în viitorul apropiat, nu vor înceta să fie actuale pentru Moldova. Este depopularea țării. Foarte curând, noi riscăm să rămânem fără acea clasă creativă care va fi capabil să realizeze aici schimbările dorite. Pur simplu, toți cei care sunt deștepți, de treabă...
Vladislav Kulminski: „…Care pot face concurență...”
Europa Liberă: …Profesioniștii pleacă din țară în masă.
Ernest Vardanean: „O văd, lucrând la universitate”.
Europa Liberă: O vede toată lumea. Aceasta se simte în toate domeniile. Peste tot. Deci, nu este o simplă depopulare, ci o depopulare calitativă.
Vladislav Kulminski: „Este, de fapt, genocidul alb. Adică, lumea, pur și simplu, pleacă pentru că pleacă”.
Europa Liberă: În al doilea rând, sărăcia. Nu vorbim acum despre Chișinău. O vezi foarte bine deja după cinci kilometri în afara capitalei. Și în al treilea rând, este lipsa unui sistem de justiție independent. Acum nici nu voi pomeni corupția, deoarece, așa cum se creează impresia, la noi nu se duce lupta cu corupția, însă aceasta nu are nicio legătură cu sistemul de justiție. Această urzeală a tronurilor pe care, probabil, începem să o urmărim, va influența cumva în sensul calitativ asupra rezolvării tuturor acestor probleme?
Vladislav Kulminski: „Natalia, ceea ce ați descris dumneavoastă, este o imagine clasică a unui stat-tampon, un teritoriu al nimănui între Vest și Est...”
Ernest Vardanean: „…Cu o criză sistemică permanentă...”
Vladislav Kulminski: „…Cu o criză sistemică permanentă. Cred că este chiar acel concept de care au nevoie atât democrații, cât și socialiștii, deoarece astfel ei se vor simți foarte comod. Aici pot fi la nesfârșit schimbate regulile de joc. Deci, niciun Bruxelles nu îți va face observații și nu va spune: știți, dar banii din buget...”
Europa Liberă: Pentru că va fi periculos să faci observații, deoarece se vor instala rușii sau invers...
Vladislav Kulminski: „Este un concept clasic. În opinia mea, această stare de lucruri este cea mai periculoasă pentru Moldova. Pentru că atunci nu va exista niciun fel de concept de dezvoltare, atunci vor fi reguli. Regulile pot fi schimbate, așa cum am văzut-o în cazul sistemului electoral. Deci, noi am jucat și am tot jucat după reguli, iar apoi regulile au fost, pur și simplu, schimbate. Pentru că aceste reguli nu ne aranjează, pentru că noi putem pierde cu aceste reguli. Atunci zic, pur și simplu, să schimbăm regulile și basta. Mi se pare că o astfel de stare este permanent periculoasă pentru Republica Moldova”.
Europa Liberă: Ce e de făcut în acest caz? Cum să ieșim din acest sistem al crizei?
Ernest Vardanean: „Iată Vlad a început, iar eu continua puțin despre aceste acțiuni hotârătoare ale lui Dodon. Și eu îmi pun întrebarea atunci când comunic cu oamenii din cercurile respective: dar ce poate face Dodon în sens concret? Se presupune, el va aduna o sută de mii de oameni. Nu am nicio îndoială că el va putea să o facă. Din punct de vedere tehnic și logistic, aceasta este posibil. Dar ce va urma? Care va fi scopul final?”
Europa Liberă: Într-adevăr, cu ce scop el va aduna o sută de mii de oameni?
Ernest Vardanean: „El va înconjura, să zicem, Parlamentul și Guvernul? Dar care va fi finalitatea? Demisia Guvenului? Alegerile parlamentare anticipate? Demisia Curții Constituționale? Dacă vom începe acum să analizăm superficial momentele principiale ale crizei de sistem, despre care vorbim, noi vom obține cel puțin cinci sau chiar mai multe scopuri principiale. Cum cei o sută de oameni care se vor instala în piață vor putea rezolva aceste probleme principiale? Acolo nu va fi posibil: acum rezolvăm una, iar restul mai târziu. Nu, aceste probleme trebuie rezolvate la fel de sistemic cum ele au și apărut. Deci, noi nu putem învinge acest sistem vicios de justiție fără demisia, să zicem, a Curții Constituționale. Pentru a obține demisia Curții Constuționale trebuie să eliminăm majoritatea parlamentară care menține acest sistem la suprafață”.
Europa Liberă: Însă îmi pare că, de fapt, Curtea Constituțională, reprezintă la acest moment cea mai mică problemă a sistemului de justiție.
Ernest Vardanean: „Este cea mai mare problemă, deoarece ea este ultima instanță care pronunță ultimul cuvânt”.
Vladislav Kulminski: „Nu, ea nu este ultima instanță. Ea doar confirmă anumite decizii care au fost luate la alte nivele”.
Europa Liberă: Absolut, aceasta nu este o problemă de bază.
Ernest Vardanean: „…Dar ea poate și să nu confirme nimic. De exemplu, ea putea confirma ideea referendumului pe care a lansat-o Dodon...”
Vladislav Kulminski: „S-a adeverit că nu poate”.
Europa Liberă: Domnule Vardanean, cum este aceasta posibil, când ne uităm în urmă la acele acțiuni ale domnului Dodon pe care el a reușit să le realizeze în mai puțin de un an al mandatului său? El, inclusiv, a numit pe acei judecători despre care presa nu odată scria că ei figurează în dosarul „Landromat”. Față de ei au existat foarte multe întrebări. Domnul Timofti, despre care toată lumea vorbea urât, avea curaj de câteva ori să respingă candidaturile unor astfel de judecători. Domnul Dodon a semnat”.
Ernest Vardanean: „Eu personal l-am întreba despre aceasta și el a zis că, într-adevăr, a fost o scăpare...”
Europa Liberă: Cum o scăpare?!
Vladislav Kulminski: „Pur și simplu, nu a observat numele de familie și a semnat...”
Europa Liberă: Dar cum este posibil? În repetate rânduri astfel de scăpări. Este, pur și simplu, de râsul lumii! Cum este posibil?
Vladislav Kulminski: „Nu. Mai mult, gândul dumneavoastră trebuie aprofundat și de zis că, în principiu, el nu a făcut nici un pas real...”
Europa Liberă: Sau votarea sistemului mixt...
Vladislav Kulminski: „…Nici un pas real care ar permite să se vorbească despre el ca despre un președinte de opoziție. El nu este opoziția, el face parte din sistem”.
Europa Liberă: Ei au oferit democraților acea aparență a consensului general pe care atât de mult au cerut-o partenerii occidentali.
Ernest Vardanean: „Aș putea să deschid anumite paranteze. Am vorbit cu niște persoane din Partidul Socialiștilor. Ei au zis foarte clar: dacă noi acum, fiind nevoiți să o facem, nu vom vota sistemul mixt, va fi mai rău, deoarece Plahotniuc fără nicio discuție va trece sistemul uninominal”.
Europa Liberă: Cum?
Vladislav Kulminski: „Dar nu e serios...”
Ernest Vardanean: „De ce nu este serios? El a avut voturile”.
Europa Liberă: Atunci va ieși opoziția de dreapta și de stânga, vor ieși socialiștii, „Partidul Nostru”, PAS și Platforma DA…
Ernest Vardanean: „Câte voturi sunt necesare pentru a vota legea sistemului electoral?”
Vladislav Kulminski: „Orice manual de logică va despica acest argument în bucăți mici”.
Ernest Vardanean: „Câte voturi sunt necesare pentru a vota legea sistemului electoral?”
Europa Liberă: Cincizeci și unu de voturi.
Vladislav Kulminski: „Plahotniuc a avut 60 de voturi...”
Europa Liberă: Clar, dar imaginați-vă că în acest moment în stradă se aflau toate partidele, atât cele parlamentare, cât și cele extraparlamentare. Totul ar fi fost altfel...
Ernest Vardanean: „Este a doua paranteză pe care o deschid. A doua paranteză constă în faptul că, în împrejurările date, care sunt foarte rele, și noi putem alege între rău și foarte rău, în aceste împrejurări votarea sistemului mixt a fost mult mai convenabilă Partidului Socialiștilor, decât trecerea la sistemul uninominal. Atât”.
Vladislav Kulminski: „Natalia, ați întrebat, ce trebuie de făcut. Este o întrebare, într-adevăr, foarte interesantă”.
Europa Liberă: Cum să ieșim din acest sistem?
Vladislav Kulminski: „…Eu comunic foarte mult cu persoane care au trăit și au condus țările care a avut aproximativ aceleași împrejurări ca și Moldova. Georgia. De la acest exemplu multora deja li se strepezesc dinții. Însă niciunul nu va nega că sistemul serviciilor de stat în Gerorgia astăzi este unul calitativ”.
Europa Liberă: Cu mult mai calitativ. De câteva ori mai calitativ, decât la noi.
Vladislav Kulminski: „Să zicem, dacă în Moldova turismul face mai puțin de un procent din PIB, atunci în Georgia acesta ajunge la 6,5%”.
Ernest Vardanean: „Deci, numărul turiștilor în Georgia a devenit mai mare decât numărul populației. Este adevărat”.
Vladislav Kulminski: „Așadar, persoana care în mod direct participa în acele evenimente, îmi spunea: băieți, pentru ca în Moldova să aibă loc reforme, ați trecut deja acea etapă când printr-o anumită reformă poți schimba ceva: sistemul fiscal, sistemul de învățământ, sistemul sănătății publice. Nu, astfel nu va funcţiona nimic”.
Europa Liberă: Desigur, luate în parte ele deja nu mai dau niciun efect.
Vladislav Kulminski: „Exact așa a fost și în Georgia: reformele luate în parte nu produceau niciun efect. Adică, pentru aceasta e nevoie de o echipă reală de oameni care au o viziune serioasă și dorința, aspitația și voința politică pentru a schimba definitiv acest sistem, pentru a reclădi, cum se spune, statul din temelii. Pentru că noi nu vom nega că în Moldova statul, în principiu, a ajuns la limită. Mai departe urmează, pur și simplu, un stat nerealizat”.
Ernest Vardanean: „Cine a inițiat toate aceste în Georgia? Cine a demonstrat voința?”
Vladislav Kulminski: „E o întrebare interesantă...”
Ernest Vardanean: „A făcut-o Saakașvili...”
Vladislav Kulminski: „Nu este chiar așa...”
Europa Liberă: Nu doar Saakașvili. A existat o echipă.
Vladislav Kulminski: „Am fost în Georgia, mi-au povestit... Îmi cer scuze, ca să nu uit: chiar și adversarii lui Saakașvili, care sunt destul de mulți astăzi în Georgia, ziceau că este meritul său”.
Europa Liberă: A fost o echipă.
Vladislav Kulminski: „…El a desființat poliția rutieră și s-a pornit...”
Ernest Vardanean: „Clar, clar”.
Vladislav Kulminski: „Știți, este nevoie de doar zece-cincisprezece oameni pentru a crea undeva un haos. Tot așa este nevoie de 15-20 de persoane pentru face ordine în țară, mai ales o astfel de țară ca Republica Moldova”.
Europa Liberă: Aproximativ așa a fost în cazul Georgiei.
Vladislav Kulminski: „Deci, așa a și fost. Sunt oamenii care în mod real au început să lucreze, pur și simplu, în toate direcțiile odată. Ei au transmis un semnal foarte clar că nu va mai fi așa cum a fost, că statul într-adevăr revine. Și statul a revenit. El îi respectă pe cetățenii săi, însă totodată el insistă foarte mult asupra anumitor lucruri...”
Europa Liberă: Și într-adevăr, ceea ce a fost în trecut nu a mai revenit. De aceea lumea a început să aibă încredere în justiție și poliție.
Ernest Vardanean: „Sunt convins că noi vom găsi în Moldova 50 de persoane, însă cine va sta în fruntea lor este o mare întrebare...”
Vladislav Kulminski: „Aici și am vrut să ajung. Dumneavoastră cunoașteți câți moldoveni de-ai noștri sunt împrăștiați prin lume. Sunt niște profesioniști la care nu a putut visa nicio țară. Ei conduc corporații imense, activează în toate băncile internaționale de dezvoltare. Moldova i-a aruncat în lume oferind acestor țări resurse intelectuale. Este un număr imens de oameni. Cred că se pot ușor găsi 200 de persoane care în timp redus vor putea să îmbunătățească situația...”
Europa Liberă: Eu personal am vorbit cu Saakașvili. L-am întrebat, de unde a luat el oameni. Imediat după ce la ei a avut loc așa-numita revoluție a trandafirilor, ei au avut o persoană aparte care, pur și simplu, a plecat în lume și a început să facă headhunting. Ei, pur și simplu, au început să adune georgieni din toată lumea. Ei aflau despre georgieni care activează în diferite structuri internaționale de afaceri și așa mai departe. Timp de jumătate de an ei erau în căutare de persoane. Mi-a povestit chiar și Kaha Bendukidze, cum el a fost invitat în Georgia să facă reformele. A fost mai degrabă o istorie despre mândria națională, despre posibilitatea de a intra în istorie...
Vladislav Kulminski: „Renașterea”.
Europa Liberă: …Despre renaștere. Ei s-au înțeles pentru un an despre un anumit ajutor ca unele din aceste persoane să aibă un salariu bun, ca timp de un an să realizeze reforma sistemului administrativ, pentru a reduce unde este posibil și a ridica salariile pe viitor. Pentru că este clar că este absolut inacceptabil să chemi lumea să schimbe statul pentru un salariu de șase mii de lei. Aceasta nu are nicio perspectivă.
Vladislav Kulminski: „Nu are nicio perspectivă, nicio șansă. Dar uitați-vă, ce s-a întâmplat în Georgia. Saakașvili este demult expulzat din țară, numit trădător, dușman al poporului. Toată echipa lui, la fel, a fost, de fapt, risipită prin lume, însă tot ce a făcut el stă ferm în picioare...”
Ernest Vardanean: „Sunt oare ei proști să taie din rădăcină?”
Vladislav Kulminski: „Dar să revenim la situația noastră. Încerc să fiu absolut obiectiv, fără anumite preferințe, deoarece îmi exprim preponderent părerea mea proprie. De fapt, atunci când democrații au început să preia puterea în țară, ei au început să promoveze în țările occidentale ideea așa-numitului model Singapore: că, iată, noi am preluat puterea și acum, așa cum au mai făcut-o în Singapore și în alte țări, cum a mai făcut-o echipa lui Saakașvili...”
Europa Liberă: Și continuă să promoveze această idee.
Vladislav Kulminski: „…Deci, noi vom construi acum și aici bazele funcționale ale statalității moldovenești. Și, de fapt, acest argument a fost destul de verosimil. Într-adevăr, de ce nu...”
Europa Liberă: Aș vrea, domnule Kulminski, să vă întrerup puțin. Ei au un şir de argumente care sună destul de convingător. Voi încerca și eu să fiu acum foarte obiectivă. Din momentul în care ei au preluat puterea, au crescut încasările vamale, a crescut numărul de arestări și de cazuri penale deschise pe marginea diferitor scheme de corupție...
Ernest Vardanean: „95 % din care ulterior au rămas sub arest la domiciliu...”
Europa Liberă: …Ei au argumentele lor. Ei, nu conving, pur și simplu, ci îți aruncă argumentele pe masă. Aceasta nu vă convinge?
Vladislav Kulminski: „Deloc. Știți, de ce? Pentru că, în acest moment, am ajuns la concluzia că și aceasta este o direcție lipsită de perspective. Nu este așa. Din contul unor asemenea metode țara nu se va reforma. Cu alte cuvinte, în urma unei astfel de guvernări noi nu vom obține Singapore sau Georgia. Dar știți, de ce aceasta se întâmplă? Pentru că fundamental, în mare, au rămas aceiaşi”.
Ernest Vardanean: „Desigur”.
Vladislav Kulminski: „Ceea ce noi vedem acum este, de fapt, un joc într-o singură poartă. Este cazul când mecanismul statal este îndreptat împotriva tuturor celor care nu sunt de acord sau nu sunt mulțumiți. Mecanismul statal este un lucru straniu care poate să distrugă pe oricine. Să-i distrugă omului conștiința, să-i rupă mânile și picioarele și să-l lase incapabil de absolut orice. Înțelegeți? Deci, aceasta nu creează impresia unui sistem obiectiv. Aceasta nu deschide economia pentru toți, nu garantează drepturi egale și oportunități pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Mă voi întoarce iarăși în timpurile lui Vladimir Nicolaevici Voronin care, totuși, respecta anumite limite stabilite. Probabil, pentru a-şi purta în cap ideea de stat. Dar și pentru că a fost impus să nu treacă de anumite linii roșii. Pe atunci toată opoziția, de exemplu, Filat și echipa lui, au lucrat în organizații internaționale. Și reprezentanții partidului comuniștilor nu alergau și nu rugau organizațiile internaționale: vă rugăm, dați-i pe toți afară, deoarece... Atunci oamenii nu erau striviți tot așa cum se întâmplă astrăzi”.
Europa Liberă: Însă totodată există părerea că tot ce avem noi astăzi nu este altveca decât rezultatul guvernării lui Voronin.
Vladislav Kulminski: „Probabil, aşa şi este. Aici sunt de acord”.
Europa Liberă: …Deoarece acel sistem s-a născut atunci și a fost încă destul de primitiv...
Ernest Vardanean: „Acum el s-a perfecționat...”
Europa Liberă: …Pur și simplu, el nu s-a schimbat în ultimii ani. El a fost doar perfecționat. Este același sistem...
Vladislav Kulminski: „Apropo, este o ironie a sorții: în anul 2009 Moldova atât de mult a obosit de comuniști, atât de mult fugea de regimul unei singure persoane că, în final, a ajuns la regimul unui singur Partid Democrat din Moldova. Este, apropo, un drum foarte periculos”.
Ernest Vardanean: „Mai mult, guvernarea lui Igor Nicolaevici Dodon va fi și mai rea”.
Vladislav Kulminski: „Acum Plahotniuc pășește pe o gheață subțire. Pentru că, dacă cu doi ani în urmă, el încă mai putea spune că este rău Filat, Ghimpu sau sunt răi comuniștii, atunci acum toată puterea e în mâinile Partidului Democrat.
Europa Liberă: Acum Rusia este rea.
Vladislav Kulminski: „…E clar, ea întotdeauna a fost și va fi rea”.
Ernest Vardanean: „Sunt mulți dușmani în interiorul țării”.
Europa Liberă: Da, a cincea coloană.
Vladislav Kulminski: „Spre cine mai poți arăta astăzi? Iarăși, spre Rusia? Oare Rusia a furat toate fabiricile și uzinele? Oare Rusia se ocupă de colectarea banilor în teritoriu? Businessul moldav cum gemea așa și geme, agricultura cum stătea așa și stă. Oare Rusia a furat totul?”
Ernest Vardanean: „S-a făcut mai rău”.
Vladislav Kulminski: „Deci, Rusia este vinovată doar în ochii unor zombi definitivi și irecuperabili. Pentru oamenii care pot măcar puțin să gândească, totul aici este clar. Rusia își face treaba, albă sau neargă, dar o face”.
Europa Liberă: Totodată, nu trebuie să negăm faptul că influenţa Rusiei există.
Vladislav Kulminski: „Bineînțeles... Mai mult, apropo...”
Europa Liberă: …În Transnistria, în spațiul informațional, însă aceasta, fără îndoială, nu este cauza acelei crize în care ne aflăm acum.
Vladislav Kulminski: „Natalia, ce are Rusia cu taxele și cu vama Republicii Moldova? Deci, iarăși mă întorc la ideea mea. Astăzi Plahotniuc pășește pe gheață subțire, deoarece țara alunecă și mai departe în jos, și el nu va mai putea învinui pe cineva în afara de sine”.
Europa Liberă: Dumneavoastră ziceți că țara alunecă în jos, iar ei, în raporturile lor, arată că ea urcă în sus...
Vladislav Kulminski: „Da, din perspectiva tehnologiilor politice... Atunci când noi începem să jucăm în acest joc între Vest și Est, nouă ni se pare că este doar o campanie de PR, că sunt niște tehnologii politice, nu-i așa? Noi deschidem spațiul interior al țării noastre pentru intervenția absolut tuturor forțelor lumii, pentru ca aici să intervină oricine dorește...”
Ernest Vardanean: „Da, absolut”.
Vladislav Kulminski: „…Noi deschidem porțile pentru ca aici Rusia să se joace cu noi, pentru ca țările occidentale să se joace cu noi...”
Ernest Vardanean: „Raportăm, pentru ca europenii să ne dea indicații, ce să facem”.
Vladislav Kulminski: „De fapt, noi parcă deschidem o cutie pe care mai bine să o ținem închisă...”
Europa Liberă: Deja am deschis-o, este deja târziu.
Vladislav Kulminski: „Și aceasta, Natalia, este cel mai periculos. Atunci când aud toate aceste discuții despre Transnistria, că acolo va avea loc un război. Bineînțeles, nu există nici un fel de premise obiective pentru aceasta. Însă noi singuri le putem crea, în mod subiectiv, prin intermediul acțiunilor noastre. Și un al doilea moment care mi se pare foarte important. De fapt, agenda Republicii Moldova este ceea ce ați menţionat dumneavoastră, Natalia. Este adunarea celor mai bune creiere și minți ai acestei țări, risipite prin toată lumea...”
Europa Liberă: Cine le va aduna?
Vladislav Kulminski: „…Eu nu am răspunsul la această întrebare”.
Ernest Vardanean: „Mi-e teamă că, într-un sfârșit, ajungem la problema bătrânei cămătăriţe, că odată cu uciderea ei se vor rezolva toate problemele. De fapt, chiar mă surprinde gândul că tot acest sistem vicios despre care vorbim în ultimii ani, este în totalitate ajustat la Plahotniuc. De aceea, apare tentația să presupun...”
Vladislav Kulminski: „Aici nu sunt de acord, Ernest. Este o demonizare cu care nu sunt de acrod”.
Ernest Vardanean: „…Nu, a fost o ipoteză. De aceea, atare tentația să presupun că, dacă îl vom lichida pe Plahotniuc în calitate de politician, dacă îl vom alunga din sfera puterii, îl vom aresta...”
Vladislav Kulminski: „Sistemul oricum va rămâne același...”
Ernest Vardanean: „…Sistemul se va ruina sau, poate, nu...”
Europa Liberă: Domnule Vardanean, o astfel de tentație a existat în anul 2009. S-a crezut că dacă îl lichidăm pe Voronin, vom trăi mai bine. Noi l-am dat jos pe Voronin, dar nu am început să trăim mai bine. Sistemul s-a reprodus și mai tare. Noi nu avem justiția independentă, pentru că noi în general nu avem instituții.
Ernest Vardanean: „…Să fim sinceri: justiția a devenit captivă deja înainte de Plahotniuc”.
Europa Liberă: Bine, rolul său l-a avut și Reșetnicov atunci când ei au început să schimbe corpul de judecători.
Ernest Vardanean: „Un rol foarte mare. Acum aș vrea să-mi exprim gândul meu răzvrătit. De fapt, nu doar al meu. Am discutat cu colegii mei politologi care, în general, nu se bagă în politică, dar se interesează de ea. Și ei îmi spun lucruri uimitoare. Ei zic: înțelegi, dacă îi dai lui Plahotniuc ceea ce el vrea, în cazul dat vorbim despre postul de prim-ministru, el va face din Moldova o bomboană. Eu îi întreb dacă ei singuri cred în ceea ce spun. Și ei zic că da. Însă eu nu pot să cred”.
Europa Liberă: Eu, apropo, la fel aud această idee, nu atât de des, dar o aud.
Ernest Vardanean: „De ce eu sunt gata să cred în aceasta? Pentru că Plahotniuc are pentru aceasta toate calitățile, începând cu cele profesionale și terminând cu capacitatea de a trage de sfori. O știm cu toții. Dar nu cred că este posibil? Pentru că, de exemplu, actualul prim-ministru, Pavel Filip, de altfel, un om bun, despre care am auzit doar lucruri bune de la reprezentanții corpului diplomatic, de la colegi-politologi... Eu personal nu am nimic împotriva lui... Însă dacă Plahotniuc ar vrea prin intermediul guvernului Filip să facă din Moldova bomboană deja azi...”
Europa Liberă: Nimeni nu-l încurcă să o facă.
Ernest Vardanean: „…Nimeni, nici Dodon, nici Rusia. De ce el nu o face astăzi?”
Vladislav Kulminski: „Dar eu vă pot explica, de ce, Ernest...”
Ernest Vardanean: „Vă rog...”
Vladislav Kulminski: „…De fapt, la începutul anului trecut democrații au obținut toată puterea în stat...”
Europa Liberă: Din ianuarie.
Ernest Vardanean: „Da, guvernul investit noaptea”.
Vladislav Kulminski: „Au pornit activități serioase: lupta cu corupția, arestări, diverse reforme. Așa cum spune Natalia, au crescut încasările vamale etc. Iar apoi brusc facem sondajele și se arată că ratingul nu crește. Există aici mai multe explicații, însă acesta nu crește. Și atunci apare un pericol real că puterea poate fi pierdută. Ce e de făcut? Atunci trecem la metoda cea veche și bună...”
Europa Liberă: Schimbăm regulile în timpul jocului.
Vladislav Kulminski: „…Mai întâi, schimbăm regulile în timpul jocului, iar în al doilea rând, căutăm dușmani în interior și în exterior, de dorit cât mai mulți și cât mai periculoși pentru ca ei să sustragă lumea de la problemele reale, să dea naștere unor emoții puternice”.
Europa Liberă: Ceea ce s-a și făcut. Dușmanii au fost depistați, regulile sistemului s-au schimbat.
Vladislav Kulminski: „Este explicabil, este clar”.
Ernest Vardanean: „Însă ratingul Partidului Democrat, din câte cunosc, deocamdată nu crește”.
Vladislav Kulminski: „Păi, cine știe... În acest sens, există opinii diferite. Însă, așa cum se întâmplă mereu, aceasta nu este vina lor, deoarece această luptă cu dușmanii este mai eficientă din punctul de vedere al tehnologiilor politice, decât...”
Europa Liberă: Aș vrea să întorc discuție noastră, totuși, într-o albie mai eficientă, de sistem, deoarece după 2009 noi la fel ne concentram pe figura lui Voronin, iar apoi ne-am pomenit că problema nu este doar în el, tot așa cum şi astăzi ne concentrăm pe figura lui Plahotniuc. Și mă tem, nu zic că așa se va întâmpla, dar mă tem că atunci când totul se va termina, dar într-un sfârșit tot ce se face acum se va termina, se va adeveri că sistemul își continuă viața. Vor fi aceiaşi procurori corupți, judecători controlabili, însă încă nu este clar cine îi va controla, deoarece noi încă nu știm numele tuturor celor care... Deci, aș vrea să mă întorc la întrebarea: cum să ieșim din această criză de sistem?
Vladislav Kulminski: „Natalia, ați menționat rețeta headhuntingului, atât în interiorul țăii, cât și în afara ei. Cel mai interesant este că după ce ei în Georgia au început să facă schimbări serioase, sistemul și persoanele din categoria de mijloc și cea inferioară care se află în el, au început să lucreze altfel. Ei chiar au început să lucreze. Ei nu au schimbat absolut toată componența poliției. Să zicem, a apărut conducerea nouă în organele fiscale, în sistemul economic. Ei au creat reguli noi, sistemul proceselor manageriale care a urmărit anumite rezultate. În mod real, sistemul a început să lucreze mult mai eficient și a dat rezultate”.
Ernest Vardanean: „De sus în jos. Este foarte important”.
Europa Liberă: Mediul.
Vladislav Kulminski: „Ei nu au recurs la înlocuirea tuturor angajaților”.
Europa Liberă: Mediul și modelele au un impact foarte mare asupra comportamentului oamenilor. Plasează omul într-un mediu corect și arată-i un model și el va lucra.
Vladislav Kulminski: „Și mai mulți o vor face cu multă plăcere”.
Europa Liberă: …Dar nu trebuie să considerăm că tot aparatul de stat este absolut incompetent...
Vladislav Kulminski: „Nu, nu este deloc așa...”
Ernest Vardanean: „Acolo sunt foarte mulți profesioniști”.
Europa Liberă: …Pur și simplu, ei activează în condiții în care nimeni nu are nevoie de competențele lor...
Vladislav Kulminski: „…Și care nu-și dau frâu liber energiei sale creative”.
Ernest Vardanean: „Din punctul de vedere al tehnologiilor politice, totul este formulat foarte corect. Însă, de fapt, ar fi bine să vorbim ca niște oameni simpli. Tehnologiile politice nu le poți unge pe pâine. Veniturile oamenilor scad, lumea pleacă. Cum să soluționăm această problemă? Să zicem, eu am venit în oficiul Partidului Democrat și am spus: ajutați-mă să trăiesc. Ce puteți voi, Partidul Democrat, face pentru ca Moldova să devină o bomboană atâta timp cât Pavel Filip este prim-ministru, iar Plahotniuc nu și-a realizat visul și nu a început să lucreze. Prezentați-mi rețetele, cum veți face din țară o bomboană.
Vladislav Kulminski: „Veți fi întrebat, dacă nu ați participat la proteste”.
Ernest Vardanean: „Am participat. Dar m-am dezamăgit. Încântaţi-mă cu programul Partidului Democrat, arătați-mi acțiunile concrete. Sunt sigur că, dacă fiecare al treilea cetățean, convențional vorbind, va veni la reprezentanții Partidelor Democrate în teritoriu, ei acolo vor fi distruşi. Pentru că nu vor avea ce să-i spună. Poate, ei și vor să facă din Moldova o bombonică, dar despre aceasta știe doar Plahotniuc și în al doilea rând, ei însăși nu știe aceasta”.
Europa Liberă: …E greu de crezut că vor veni, pentru că mai târziu după ei vor veni procuratura, MAI și așa mai departe.
Vladislav Kulminski: „Iată…”
Ernest Vardanean: „Și despre ce fel de bomboană noi atunci vorbim? Înseamnă că aceasta nu este o bomboană, ci doar ambalajul ei foșnitor, iar interiorul îi este putred”.
Europa Liberă: Să ne întoarcem la Igor Dodon. Putem sau nu putem aștepta de la el acțiuni reale toamna aceasta?
Ernest Vardanean: „Voi fi foarte laconic. Sunt convins că acțiunile vor fi necesare doar în acel caz în care el va cunoaște foarte clar, ce fel de scopuri va pune el în fața sa și în fața poporului, încotro, de fapt, el va duce lumea...”
Europa Liberă: Dar, domnule Vardanean, un an în urmă, în timpul campaniei electorale el a promis să doboare aceste regim oligarhic...”
Vladislav Kulminski: „El și-a formulat clar socupurile...”
Europa Liberă: …Ce a făcut el pentru a învinge acest regim?
Ernest Vardanean: „Nu-nu-nu. A doborî regimul ar semăna cu lupta pentru pace în toată lumea. Eu la fel aș vrea ca toată omenirea să fie fericită, ca toată lumea să trăiască câte 200 de ani și să fie bogată. Sunt cuvinte foarte frumoase. Vorbesc acum despre aspectul tehnologiilor politice. El trebuie să știe precis că el va face A, B, C, D. Să-și formuleze patru sau cinci scopuri și să transmită acest mesaj poporului, împreună cu care va ieși...”
Vladislav Kulminski: „Ernest, el a trebuit să se gândească la aceasta până să ajungă președinte de țară”.
Europa Liberă: Și nu trebuie să așteptăm nimic de la el...
Ernest Vardanean: „El s-a gândit la aceasta, sunt sigur... Aș vrea să-mi continui gândul. Mă tem că nu mă veți înțelege acum corect. El ar trebui să inventeze toate acestea, să iasă în fața poporului și să zică: iată ce mesaj avem, noi urmărim un astfel de scop. Însă dacă el va ști că scopul său este realizabil, că poporul îl va susține și că va avea o susținere din exterior, doar atunci, în cazul acestor trei condiții, el va putea să facă ceva”.
Europa Liberă: Însă aceasta mai este posibil și cu condiția că el este absolut independent de regimul actual. Dar el este independent de el?
Ernest Vardanean: „Cred că mai degrabă da, decât nu. Însă, desigur, anumite pârghii există. Nici nu voi nega acest lucru. Cred că și ei o cunosc foarte bine. Mai mult, conform datelor din partea unor oameni destul de informați, deja toamna aceasta Plahotniuc va începe să fure oameni din Partidul Socialiștilor, din fracțiunea parlamentară...”
Europa Liberă: Despre aceasta se vorbește de mult timp.
Ernest Vardanean: „…Nu, nu se vorbește de mult. El va începe să fure deja oameni concreți din fracțiunea parlamentară pentru ca, la alegerile anului 2018, din Partidul Socialiștilor să rămână doar niște amintiri”.
Europa Liberă: Despre aceasta au început să discute în aceeași zi după votarea pentru sistemul electoral mixt.
Vladislav Kulminski: „Iarăși, din punctul de vedere al tehnologiilor politice, aceasta, probabil, este una din informațiile care în mod special se aruncă în spațiu”.
Europa Liberă: Absolut.
Ernest Vardanean: „Nu am luat această informație din presă, ci din interior”.
Europa Liberă: Vă mulțumesc pentru aceată discuție. Fără îndoială, ne așteaptă o toamnă fierbinte. Ne vom mai întâlni și vom mai discuta. Toate cele bune. Ne vom vedea exact peste o lună.