Linkuri accesibilitate

Președintele Comisiei Europene pledează pentru admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen


Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene vorbește despre starea UE în Parlamentul de la Strasbourg, 13 septembrie 2017

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat în discursul despre starea UE că România și Bulgaria trebuie primate repede în spațiul Schengen. Juncker a pledat și pentru admiterea Croației, la momentul potrivit.

Jeann-Claude Juncker a declarat deasemni că Uniunea Europeană trebuie să găsească mecanisme mai eficiente pentru expulzarea imigranților care nu primesc statut de refugiați și a anunțat că UE va propune până la sfârșitul lunii o nouă politică privind returnrea imigranților. Pe de altă parte, Juncker a reamintit că țările membre trebuie să respecte deciziile instituțiilor europene, referire la Ungaria care refuză să respecte cotele stabilite de Bruxelles pentru relocarea refugiaților, ajunși în Italia și Grecia.

Tot în discursul ținut miercuri în plenul Parlamentului de la Strasbourg, Juncker a propus comasarea funcției sale de președinte a Comsiei Europene cu cea de președinte al Consiliului European, deținută acum de Donald Tusk, pentru mai multă coerență în decizii și reducerea birocrației. „Faptul de a avea un singur președinte ar reflecta mai bine adevărata natură a Uniunii Europene, deopotrivă ca uniune a statelor și ca uniune a cetățenilor", a argumentat Juncker.

Președintele Consiliului European, ales cu o majoritate calificată pentru un mandat de doi ani și jumătate de către șefii de stat și de guvern europeni, pregătește și prezidează summiturile europene. El are și rolul de a reprezenta UE în afacerile internaționale. Funcția a fost create în baza Tratatului de la Lisabona din 2009.

Președintele Comisiei Europene este ales tot de liderii statelor membre, cu aprobarea Parlamentului European. El definește orientările politice ale organismului pe care îl conduce și le pune în aplicare. Președintele Comisiei Europene reprezintă, și el UE pe scena internațională.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG