Linkuri accesibilitate

CEC a stabilit data referendumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Liberalii cer anularea deciziei la Curtea Constituțională


Comisia Electorală Centrală a decis marți ca referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al municipiului Chişinău să fie organizat pe 19 noiembrie. Tot marți, relatează TVR Moldova, deputaţii Partidului Liberal au cerut Curţii Constituţionale să declare drept neconstituționale două articole din Legea privind administraţia publică locală, care se referă la suspendarea primarilor, precum şi un articol din Codul electoral, care se referă la motivele pentru care poate fi organizat un referendum privind revocarea din funcţie a primarului de Chişinău.

Deputații Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituțională. Aceștia cer Curții ca suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă și organizarea referendumului împotriva acestuia să fie declarate neconstituționale. Liberalul Ion Casian a ținut să precizeze, la o conferință de presă, că există și alți primari, Ilan Shor sau Renato Usatîi, cercetați penal, care nu au fost suspendați din funcție.

Pe 12 septembrie, socialiștii au anunțat că magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, ceea ce înseamnă că va avea loc un referendum privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă este în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017, precizează „Ziarul de Gardă”. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuie să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție, mai relatează „Ziarul de gardă”.

XS
SM
MD
LG