Linkuri accesibilitate

Rusia va plăti aproape 3 milioane de euro victimelor asediului din Beslan


Ministerul rus al Justiției a anunțat marți că va plăti despăgubirile decise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în valoare de aproape 3 milioane de euro, pentru victimele asediului din Beslan din anul 2004, dar a avertizat că decizia CEDO ar putea afecta negativ lupta cu terorismul, a anunțat marți Ministerul de Justiție al Federației Ruse, citat de Interfax și Reuters.

În decizia din aprilie, CEDO a decis că Rusia a făcut uz de forță excesivă în asaltul asupra școlii din Beslan, unde militanți islamiști luaseră ostateci elevi, profesori și părinți. În total, mai mult de o mie de persoane. Drama ostatecilor a durat trei zile și s-a încheiat cu asaltul forțelor speciale, care a făcut peste 330 de victime printre ostateci, între care cel puțin 180 de copii.

În aprilie, CEDO a mai decis că autoritățile ruse nu au luat măsurile de securitate necesare deşi se știa că unii militanți plănuiau un atac asupra școlii, la deschiderea anului școlar.

Atacul de la Beslan a fost cel mai sângeros incident terorist din istoria modernă a Rusiei, subliniază Reuters.

Despăgubiri vor fi plătite către 409 cetățeni ruși care au fost luați ostatici sau răniți în acel incident sau familiilor celor luați ostatici, uciși sau răniți, conform deciziei luate de CEDO în aprilie. Marți, CEDO a anunțat într-un comunicat că a respins apelul guvernului rus în acest caz și că decizia sa este definitivă.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG