Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Kiev se declară dezamăgit de anularea vizitei președintelui Klaus Iohannis


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Guvernul de la Kiev s-a declarat dezamăgit de anunțul președintelui român Klaus Iohannis că și-a contramandat vizita în Ucraina din cauza noii legi ucrainene a educației, care limitează mult educația în limbile minorităților. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Kiev a confirmat vineri că vizita a fost contramandată și a exprimat dezamăgirea guvernului său că „România nu vrea ca liderii celor două țări să discute”.

Luna viitoare, Iohannis și președintele ucrainean Petro Poroșenko urmau să viziteze regiunile în care trăiește cu minoritate română însemnată, dar președintele român a declarat că din cauza Legii educației, momentul nu mai este potrivit. Anularea vizitei „este un semnal diplomatic foarte serios” a mai spus Iohannis la New York, unde a participat la Adunarea Generală ONU și a avut o întâlnire separată cu președintele ucrainean.

Legea educației a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev pe 5 septembrie și, susțin criticii, limitează educația în limbile minorităților la grădiniță și școala primară. Guvernul ucrainean respinge această intrepretare, afirmând că în școlile de stat, elevii vor putea studia în ucraineană și în limba maternă, în paralel. Legea a fost deja criticată de Rusia, Ungaria, Polonia și R.Moldova prin vocea președintelui Igor Dodon. Pentru a intra în vigoare, legea mai așteaptă semnătura președintelui Poroșenko.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG