Linkuri accesibilitate

Promo Lex: cheltuielile neraportate ale partidelor au depășit în primul semestru 21 de milioane de lei


Cheltuielile financiare nedeclarate de către partidele politice în prima jumătate a anului curent sunt de aproape cinci ori mai mari decât cheltuielile neraportate pentru aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului de monitorizare privind finanțarea partidelor politice în Republica Moldova, prezentat de Asociația Promo-Lex. Promo Lex susține că cheltuielile neraportate au depășit în primul semestru 21 de milioane de lei, faţă de aproape 4 milioane și jumătate în primele șase luni ale anului trecut, transmite IPN.

Promo-LEX a constatat că PDM și PL nu au raportat 287 de mii de lei pentru manifestații publice, iar PL si PLDM nu și-au declarat cheltuielile în sumă de aproape 131 de mii de lei pentru reclama în presa.

Șase formațiuni - PSRM, PPPN, PPEM, PL, PPPDA şi PPŞ - nu au raportat cheltuielile de peste 224 de mii de lei pentru deplasările pe teritoriul Republicii Moldova. Iar PDM, PSRM, PCRM, PAS şi PPPDA nu au raportat cheltuielile în cuantum de aproape 18 milioane și jumătate pentru deplasări în afara ţării.

Potrivit raportului, partidele politice nu prezintă informații suficiente privind încasarea donațiilor de la persoanele fizice, iar cotizațiile de la membrii de partid reprezintă numai 5% din cheltuielile partidelor. Nici organele de control nu sunt mai deschise să se implice în cercetarea respectivei încălcări la sesizarea organizațiilor neguvernamentale, se mai arata în raportul Promo-Lex.

Previous Next

XS
SM
MD
LG