Linkuri accesibilitate

Tensiuni, negocieri, tribunale: trei scenarii pentru criza catalană (VIDEO)


Ciocniri între poliția spaniolă și alegători catalani în fața unei secții electorale, Sant Julia de Ramis, Spania, 1 octombrie 2017.
Ciocniri între poliția spaniolă și alegători catalani în fața unei secții electorale, Sant Julia de Ramis, Spania, 1 octombrie 2017.

O analiză a agenției Reuters.

Liderii regiunii industrializate Catalonia din nord-vestul Spaniei au spus că locuitorii acestei regiuni au votat pentru independență în referendumul de duminică pe care guvernul central de la Madrid îl declarase ilegal.

După numărarea a 95 la sută din voturi, autorităție au anunțat că voturile pentru „da” erau de 90,1 la sută, dar cu o prezență la vot de puțin sub 40 la sută - adică 2 milioane 226 de mii din cele 5 milioane 334 de mii de cetățeni cu drept de vot.

Grevă generală în Catalonia împotriva violențelor poliției spaniole de duminică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Marți, stațiile de metro din Barcelona au fost închise, principalele bulevarde au fost blocate, iar funcționarii publici, studenții și sindicaliștii au ieșit în stradă la apelul grupărilor pro-independentiste.

Tenisunile escaladează

Liderul catalan Carles Puigdeont promite în continuare să declare independența în mod unilateral, ceea ce, dacă o va face, va obliga guvernul central să activeze articolul 155 din Constituția Spaniei, care ia regiunii statutul său autonom și o pune sub controlul direct al Madridului.

Dacă articolul 155 e activat, următorul pas vor fi alegeri anticipate în Catalonia.

Partidele pro-independentiste au majoritatea în parlamentul regional cu ajutorul ajutorul formațiunii de extremă-stînga CUP, iar sondajele de opinie de dinainte de referendumul de duminică sugerau că aceste partide ar putea pierde puterea în cazul unor alegeri anticipate.

Cu toate acestea, după evenimentele de duminică, când poliția spaniolă a folosit bastoane și gloanțe de cauciuc împotriva unor demonstranți în majoritate pașnici pentru a bloca referendumul, partidele pro-independentiste ar putea cîștiga din nou puterea.

Catalanii au votat la referendum în ciuda acțiunilor violente ale poliției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Un astfel de rezultat ar pune sub semnul întrebării capacitatea de guvernare a premierului Mariano Rajoy.

Opoziția imediată a lui Rajoy în parlamentul național nu are mandate destule pentru a forța un vot de neîncredere împotriva lui, dar fără un sprijin inter-partinic cu privire la Catalonia, el însuși ar putea fi forțat să declanșeze alegeri anticipate naționale.

Negocieri

Dacă parlamentul catalan renunță la independență, Rajoy ar putea discuta cu Puigdemont un nou acord pentru regiunea catalană, cu un aranjament mai bun legat de impozite și cu o mai mare autonomie fiscală.

Ministrul de finanțe Cristobal Montoro și cel al economiei Luis de Guindos sugeraseră că asta ar fi o posibilitate, dacă ideea independentistă e abandonată complet.

Puigdemont nu a făcut încă o declarație de independență [a spus deunăzi că o va face curînd, n.tr.], și ar trebui să ceară o perioadă de reflecție, lăsînd o ușă deschisă pentru un astfel de scenariu.

Cu toate acestea, după scenele violente de duminică și protestele de marți prin intermediul unei greve parțiale în Catalonia, e posibil ca liderul catalan să fie obligat să se țină tare și să evite să fie văzut că se pleacă în fața Madridului.

Tribunale

În cazul în care catalanii nu merg pînă la capăt cu declararea independenței, dar nici nu reușesc să se înțeleagă cu Rajoy, iar cele două tabere nu ajung la un compromis, Madrid ar putea să înainteze chestiunea Curții Constituționale.

E posibil însă ca acțiunile juridice și financiare împotriva conducerii catalane să alimenteze animozitatea, și să declanșeze noi proteste, punîndu-i pe liderii celor două tabere în poziții dificile.

Traducere de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG