Linkuri accesibilitate

Carles Puigdemont: „Nu dorim o rupere traumatică, vrem o nouă înțelegere cu statul spaniol” (VIDEO)


Liderul catalan la o ședință a guvernului regional de la Barcelona, 2 octombrie 2017
Liderul catalan la o ședință a guvernului regional de la Barcelona, 2 octombrie 2017

Premierul spaniol Mariano Rajoy susține că locuitorii Cataloniei au fost păcăliți să voteze într-un scrutin ilegal.

Liderul catalan Carles Puigdemont a spus luni 2 octombrie că nu se dorește o despărțire traumatică de Spania, ci doar o „nouă înțelegere”. Declarația lui Puigdemont vine după ce sute de persoane au fost rănite când poliția spaniolă a intervenit duminică în forță pentru a opri referendumul legat de indepenența Cataloniei. Detalii de la Lucian Ștefănescu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

Carles Puigdemont pretinde că votul de duminică - la care au luat parte milioane de alegători, deși fusese declarat ilegal de Curtea Constituțională a Spaniei - a fost valid și are putere de lege.

El a mai spus că regiunea din nord-estul Spaniei și-a cîștigat dreptul la statalitate și că administrația sa va fi bucuroasă să pună asta în practică.

„În această zi de speranță și suferință, cetățenii Cataloniei au obținut dreptul de a avea un stat independent în forma unei republici. Astfel încît, guvernul meu va trimite în zilele următoare rezultatele parlamentului catalan, acolo unde se află suveranitatea noastră, pentru ca parlamentul să acționeze conform legii catlone asupra referendumului”, a declarat liderul catalan, precizînd însă la aceeași conferință de presă, citez: „Nu dorim o rupere traumatică, vrem o nouă înțelegere cu statul spaniol.

Carles Puigdemont a mai spus că nu a fost în legătură cu guvernul central al Spaniei, și i-a cerut premierului spaniol Mariano Rajoy să spună dacă dorește ca negocierile legate de viitorul provinciei să fie mediate de către Uniunea Europeană.

De partea cealaltă, șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy spune că locuitorii Cataloniei au fost păcăliți să voteze într-un scrutin ilegal, și că guvernul de la Madrid a trimis mii de polițiști în regiune pentru a încerca să oprească desfășurarea referendumului.

Se relatează că mai mult de 2 milioane 200 de mii de persoane din cele 5 milioane 300 de mii cu drept de vot din regiune au votat duminică în Catalonia la referendum.

Se relatează de asemenea că aproape 90 la sută din cei care au votat s-au pronunțat în favoarea independenței.

Poliția spaniolă a folosit duminică gloanțe și bastoane de cauciuc, într-o demonstrație de forță criticată de către comunitatea internațională. Autoritățile regionale spun că aproape 900 de persoane au fost rănite în ciocnirile din 1 octombrie.

Catalanii au votat la referendum în ciuda acțiunilor violente ale poliției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00

Premierul spaniol Rajoy are puterea constituțională de a demite guvernul regional și de a pune Catalonia sub control central pînă la desfășurarea de noi alegeri, dar asta, spun analiștii, nu va face decît să cerască tensiunile în această regiune prosperă a Spaniei, cu 7 milioane 500 de mii de locuitori care au o limbă și o cultură distincte.

Cotidianul spaniol de stînga „El Pais” a relatat că în orele de dinaintea începerii referendumului s-a înregistrat o intensificare masivă a activității unor conturi pro-Kremlin de pe rețelele de socializare, cu postări pledînd în favoarea separarii Cataloniei de Spania.

„El Pais” a mai scris că site-urile spaniole care promoveaza teorii conspiraționiste au susținut și ele masiv ideea secesiunii.

Întrebat luni la Bruxelles despre posibila implicare a Kremlinului în referendumul din Catalonia, purtătorul de cuvînt al președintelui Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat că nu poate specula asupra unor lucruri pe care nu le poate dovedi, adăugînd însă:

„Nu e nici o îndoială că au fost lucruri foarte, foarte urîte împrejurul acestei dezbateri. Au fost atacuri de trolli, au fost algoritmuri specifice care au atacat anumite puncte de vedere, au fost o mulțime de lucruri urîte. Mulți dintre colegii dumneavoastră prezenți în această încăpere au fost atacați de acești trolli și boți. Văd semnele, dar nu putem face nimic altceva decît să speculăm, și eu nu voi specula în acest moment.”

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG