Linkuri accesibilitate

Socialiștii de la Chișinău solicită ca Traian Băsescu să fie declarat persona non-grata pe teritoriul R.Moldova


Fostul președinte al României Traian Băsescu, decorat cu ordinul „Ștefan cel Mare" de către președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, aprilie 2015
Fostul președinte al României Traian Băsescu, decorat cu ordinul „Ștefan cel Mare" de către președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, aprilie 2015

Partidul Socialiștilor de la Chișinău a solicitat ca Traian Băsescu, fostul președinte al României și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din R.Moldova să fie declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, relatează IPN.

Într-o declarație de presă, socialiștii argumentează că Traian Băsescu s-ar implica în treburile interne ale statului, fără a da însă exemple concrete.

Joi, la Chișinău, Traian Băsescu a avut o întrevedere cu jurnaliști de limbă rusă, relatează Agerpres, la care a declarat între altele că Republica Moldova reprezintă un „coridor sanitar” atât pentru Rusia, cât și pentru Uniunea Europeană. Numai că „Unii sunt cu tancuri, alții cu bani”, a declarat Băsescu, care și-a exprimat părerea că un succes al eforturilor de democratizare, susținute și financiar de UE, ar face din R.Moldova o țară „greu de atras în sfera de influență a Rusiei”.

Întrebat de perspectiva unei uniri a R.Moldova cu România, scenariu susținut de Traian Băsescu, fostul președinte român a recunoscut că planul este sprijinit de o minoritate în Republica Moldova. În eventualitatea unor negocieri însă pe această temă, „minoritățile și Transnistria sunt cele mai importante subiecte”, a declarat Traian Băsescu. Un alt impediment este problema decalajului de dezvoltare dintre România și Republica Moldova. „Cu cât decalajul crește, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari”, a apreciat fostul președinte român.

Prin decizia președintelui Igor Dodon, lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R.Moldova, iar cazul este disputat acum în justiție.

XS
SM
MD
LG