Linkuri accesibilitate

Politigraf

Pavel Filip a „ratat” semnalele UE despre condiția-cheie a ajutoarelor macroeconomice

Pavel Filip nu are rețea (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00

Primul ministru spune că pentru el a fost o noutate să afle luna aceasta că Uniunea Europeană are o precondiție „politică” pentru debursarea ajutoarelor macroeconomice promise Chișinăului - respectarea normelor democratice la implementarea sistemului electoral mixt. Afirmația este surprinzătoare. Ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, a spus, de exemplu, că a subliniat existența acestei condiții „în toate întâlnirile” avute „cu factorii politici, și cu partenerii din Guvern”. UE și-a anunțat condiția încă în luna iunie, când majoritatea parlamentară și socialiștii adoptau trecerea la sistemul mixt. Cum de s-a rătăcit mesajul, de nu a mai ajuns la premier?

„Este o noutate pe care am auzit-o ieri”, a spus Filip la o întâlnire a cabinetului de miniștri cu demnitarii din Parlament, pe 13 octombrie, anunțând că UE nu va debursa nici o tranșă din ajutorul macro-economic de 100 de milioane de euro promis Chișinăului la începutul anului, dacă nu se asigură că guvernul moldovean respectă normele democratice la implementarea sistemului electoral mixt.

„Există doar o singură condiționalitate, care este politică, legată de sistemul electoral”, a spus Filip și a adăugat, citând mesaje europene transmise unor oficiali moldoveni: „Veți primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor de drept și democratice în Republica Moldova”.

Primul ministru a insistat că nu a știut până acum despre această condiție de care depinde acordarea ajutoarelor. La ultima sa întâlnire cu un înalt oficial european, anume comisarul pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, acesta i-ar fi spus altceva. „În discuțiile pe care le-am avut la New York cu comisarul Hahn (în marginea Adunării Generale ONU, pe 21 septembrie), acesta a zis că nu se face nici o legătură cu o condiționalitate politică”.

Pavel Filip la întâlnirea cu deputații, 13 octombrie 2017, courtesy Realitatea Live
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Dar „condiția politică” este vehiculată în documentele Uniunii Europene încă de la începutul verii. Ea a fost promovată de deputați conservatori din Parlamentul European îngrijorați de schimbarea intempestivă a sistemului electoral moldovean, care era pusă în operă de majoritatea parlamentară în frunte cu Partidul Democrat al primului ministru și de socialiștii apropiați președintelui Igor Dodon.

Ajutoarele de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de împrumuturi nerambursabile, au fost propuse de Comisia Europeană la începutul anului. Comisia a lăudat atunci eforturile guvernului de a stabiliza economia, spunând că trebuie sprijinite.

Dar procedurile UE prevăd că ajutoarele propuse de Comisie trebuie aprobate de Consiliul European (țările membre ale UE) și Parlamentul European. Când propunerea a ajuns în dezbaterea Parlamentului European, în luna mai, au apărut suspiciuni că guvernarea moldoveană se îndepărtează de angajamentele respectării normelor democratice prin faptul că promovează schimbarea sistemului electoral în lipsa unui consens larg printre actorii politici, fapt constatat și de Comisia de la Veneția.

În urma unor negocieri ale Parlamentului cu Comisia și Consiliul, în așa-numitul trialog, cele trei instituții europene au decis, pe 15 iunie, să impună ca precondiție pentru debursarea ajutoarelor „respectarea mecanismelor democratice, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartit și a supremației legii, a garanțiilor pentru drepturile omului”. Într-o declarație comună a celor trei instituții, anexată deciziei, se precizează că această precondiție a fost impusă „în lumina inițiativelor legate de schimbările din sistemul electoral” și că îndeplinirea precondiției va fi monitorizată de Comisia Europeană și de diplomații europeni pe întreg parcursul asistenței macro-financiare eșalonate în mai multe tranșe.

De atunci, precondiția a fost repetată lunar în diferite declarații și documente ale Uniunii Europene, regăsindu-se inclusiv în declarația privind dialogul pe tema drepturilor omului între UE și Republica Moldova, din 20 iunie, într-o declarație comună a comisarului Hahn și a șefei politicii externe și de securitate europene, Federica Moghernini, din 21 iulie, culminând cu discursul comisarului european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides, rostit în numele lui Mogherini, în Parlamentul European, pe 3 octombrie.

Stylianides a repetat și el că „în contextul politic actual” din Republica Moldova, schimbarea sistemului electoral, din proporțional în mixt, trezește „îngrijorări serioase privind aplicarea democrației” și că implementarea schimbărilor electorale abia urmează să fie verificată de Comisia Europeană.

Nu este foarte limpede ce se înțelege prin „implementarea” schimbărilor electorale. Dar cel mai probabil aceasta cuprinde mai întâi crearea „circumscripțiilor electorale”, un aspect delicat care încă nu a fost depășit și care poate influența rezultatele alegerilor, precum și alegerile parlamentare de anul viitor. În funcție de felul cum decurge implementarea sistemului mixt, UE va debursa sau nu tranșele de ajutor.

În fine, în aceeași zi în care premierul Pavel Filip le spunea, pe 13 octombrie, liderilor din Parlament că pentru el existența „condiționalității politice” este o noutate, ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, declara Europei Libere că a discutat despre aceasta la toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali moldoveni. „Aceasta este tema principală în toate întâlnirile pe care le am și cu factorii politici, și cu partenerii din Guvern, din instituțiile guvernamentale”, a spus Michalko.

Interviu cu Peter Michalko, șeful delegației UE la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Majoritatea parlamentară, Guvernul, Pavel Filip știau despre precondiția UE legată de sistemul electoral mixt, dar s-au făcut că nu o văd, pentru că le strica planurile și le aducea daune de imagine. Mai mult, știau că probabil nu vor fi în stare să o îndeplinească, sau cel puțin nu anul acesta. Dovada a dat-o chiar premierul Filip, afirmând, în debutul ședinței de guvern din 11 septembrie că, guvernul nici nu a inclus ajutoarele europene în rectificările făcute la bugetul de anul acesta, știind că n-o să le primească.

Editor: Mircea Țicidean

See all News Updates of the Day

Igor Dodon în politica globală

Igor Dodon în politica globală
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00

Partidele în grija statului

Partidele în grija statului
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:29:55 0:00
Link direct

Evadarea statului capturat (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.11)

Scheletele din șifonier (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.10)

Răzbunarea se servește la rece (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.9)

Obsesii postelectorale (VIDEO SATIRIC)

Obsesii postelectorale (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Român de succes? (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.8)

Baladă postelectorală (VIDEO SATIRIC)

Baladă postelectorală (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

Busculada electorală (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.7)

Visul lui Marian Lupu (VIDEO SATIRIC)

Visul lui Marian Lupu (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Campanie în aer liber (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.6)

Vânzare de cetățenie

Vânzare de cetățenie
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:45:42 0:00
Link direct

Copca de coșmar (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.5)

Me(ga)lomanul de la Nisporeni (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.5)

Vlad Plahotniuc din om de afaceri a devenit politician, dar o pasiune veche îl poate împinge spre o nouă schimbare de profesie tocmai acum, în prag de campanie electorală. Andreeana Borsh trebuie să intervină pentru a-l opri de la un pas necugetat, dar decide că binele comun e mai important.

Bani puțini, ambiții mari! (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.4)

Bani puțini, ambiții mari! (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.4)

Garantat, furat, recuperat: PDM pentru Moldova

Garantat, furat, recuperat: PDM pentru Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

Premierul Pavel Filip spune că Partidul său Democrat nu a fost implicat în vreun fel în furtul miliardului. „Nu a fost implicat nimeni de la Partidul Democrat”, a declarat Filip, care este prim-vicepreședinte al PD, la o emisiune de sfârșit de an la televiziunea publică Moldova 1.

Numai că tocmai un fruntaș al PD, Andrian Candu, a condus efortul de elaborare a garanției de stat, care a precedat furtul. Iar Filip a sprijinit garanția de stat, potrivit stenogramei ședinței secrete de guvern din 7 noiembrie 2014, în ciuda îngrijorărilor exprimate în acea ședință că garanția poate pregăti terenul pentru furt.

Stenograma a desecretizat-o chiar Filip, la doi ani de la ședința secretă, pentru a aplana o dispută cu opoziția, care ajunsese în instanța de judecată.

Stenograma arată că garanția de stat a fost elaborată „sub egida viceprim-ministrului Candu”. Acesta era pe atunci vicepremier pentru sectorul financiar și economic în Guvernul Leancă.

Garanția de stat aprobată în perioada 7 – 13 noiembrie a asigurat că, orice s-ar întâmpla la băncile cu probleme, gestionate de Ilan Șor, acestea vor primi împrumuturi din buget, via Banca Națională, așa încât și toți cei care au bani în acele bănci și-i vor putea primi înapoi.

​Un pasaj relevant din stenogramă:

„Dl Recean (fostul ministrul de Interne Dorin Recean): ​Prin punctele i,k,l creăm o oportunitate de abuz.

Dl Candu (fostul viceprim-ministru): Noi avem filtre. (...)

Dl Recean: ​Dacă eu știu că acest proiect va fi aprobat, mă duc la bancă, iau credit, depun în formă de depozit, trimit în ofshore...

Dl Filip: Dacă banca funcționează regulamentar, nimerești în dobândă.

Dl Recean: Arătați mecanismul de protecție.

Dl Arapu: Noi am vorbit de confidențialitate, dar nu putem garanta sută la sută că informația nu poate ajunge la răufăcători”.

Ei bine, informația a ajuns.

La două săptămâni după aprobarea garanției de stat, furtul chiar a avut loc. Potrivit primului raport Kroll (compania internațională angajată de autorități să investigheze furtul), între Banca Socială, Unibank, Banca de Economii și un grup de firme afiliate lui Ilan Șor a avut loc o serie de tranzacții deluzorii, în perioada 25 – 27 noiembrie 2014, soldate cu plecarea miliardului în zone offshore și dispariția lui (pe atunci – peste 13 miliarde de lei, sau un miliard de dolari). Primul raport Kroll a fost dat publicității de pe blogul său de spicherul Andrian Candu, în mai 2015. Blogul între timp a fost închis.

De schema furatului miliardul, ne-am ocupat într-un episod din 2017 al podcastului Politigraf. Episodul se întitulează: „Cum să furi un miliard și de unde?”. Dați CLICK și ascultați-l!

„Ipocrizia celor din opoziție este că ne învinuiesc pe noi că nu am păzit bine miliardul, când l-au furat ei”, a spus Pavel Filip în emisiunea Moldovei 1, pe 18 decembrie 2018. Stenograma ședinței secrete de guvern, date publicității chiar de Filip cu o altă ocazie, sugerează că lucrurile sunt mai complicate.

(Editor: Mircea Țicudean)

Mihai Ghimpu și politica: atracție fatală!

Pe șantierul Băncii Naționale - autorul reformei își dă demisia

Pe șantierul Băncii Naționale - autorul reformei își dă demisia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:52 0:00
Link direct

Omul potrivit la locul potrivit! (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.2)

Comicsul „Cuibușor de nebunii” a ajuns la episodul doi! La psihoterapeuta și mindsetista Andreeana Borsh vine de această dată cu o problemă ministra Sănătății etc., Silvia Radu. Andreeana și secretara ei găsesc o soluție aproape salvatoare. P.S. Orice asemănare cu realitatea este doar în mintea Dvs.

Omul potrivit la locul potrivit! (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.2)

O transparență maximă (VIDEO SATIRIC)

O transparență maximă (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

Un trol, două troale (II)

Un trol, două troale (II)
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:26:14 0:00
Link direct

Așteptându-l pe Kirill (VIDEO SATIRIC)

Așteptându-l pe Kirill (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Totul pentru educație! (COMICS „Cuibușor de nebunii” nr.1)

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG