Linkuri accesibilitate

Schimbarea sistemului electoral și asistența macrofinanciară pe agenda Comitetului parlamentar de asociere R. Moldova-UE


În Parlamentul Moldovei în 2014 la aprobarea Acordului de Asociere cu UE
În Parlamentul Moldovei în 2014 la aprobarea Acordului de Asociere cu UE

La Strasbourg, la reuniunea Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, se discută joi schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, aprobată de Uniunea Europeană. Debursarea acestui ajutor este tergiversată însă de faptul că UE vrea să se asigure că trecerea la sistemul electoral mixt nu aduce atingere principiilor democratice. Mai ales după ce adoptarea noului sistem electorală a fost votată în vară de Parlament, în pofida criticilor opoziției moldovene, a conservatorilor din Parlamentului European și ale Comisiei de la Veneția.

Iurie Leancă, copreședinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, a declarat miercuri, după prima zi a reuniunii, că a avut întâlniri cu reprezentanți ai grupurilor politice europarlamentare, în urma cărora a constatat că, din păcate, nu există o abordare unitară față de situația din Republica Moldova, relatează Agerpres.

La finalul reuniunii vor fi adoptate Declarația și recomandările finale ale celei de-a cincea Reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova.

XS
SM
MD
LG