Linkuri accesibilitate

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost pus în libertate, înaintea referendumului pentru demiterea sa


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost pus în libertate astăzi, după aproximativ cinci luni și jumătate de aflare în arest la domiciliu. Magistrații Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani au respins demersul procurorilor de a prelungi arestul la domiciliu cu 30 de zile.

Chirtoacă s-a declarat surprins de decizia instanței, spunându-le jurnaliștilor la ieșirea din instanță că este tardivă și insuficientă. Liberalul a precizat că va cere împreună cu avocații încetarea integrală a urmăririi penale împotriva sa și repunerea în drepturile de primar. „Ceva nu este în regulă, o să ne dăm seama în următoarele săptămâni, dar aceasta este prima mea reacție”, a spus Chirtoacă.

Eliberarea are loc cu puțin peste o săptămână înaintea referendumului din 19 noiembrie privind demiterea sa din funcția de primar, care a fost inițiat de socialiștii apropiați președintelui Igor Dodon și sprijinit de restul fracțiunilor din consiliul municipal Chișinău, cu excepția PL.

Chirtoacă a spus că, până la referendum, se așteaptă la noi atacuri mediatice împotriva sa din partea guvernării, pentru a fi presat să-și dea demisia. „Demisia ar trebui să și-o dea ei: Dodon, Plahotniuc, Voronin, Leancă și toți ceilalți care lucrează la o mână. Toată această clasă politică trebuie să dispară pur și simplu din Republica Moldova și vă spun sincer că, dacă s-ar putea, să fie toți legați și puși mie ca o piatră de moară de gât, mâine m-ași duce cu ei la fundul mării, dar să scap o dată Moldova de dezmățul acesta”, a spus Chirtoacă.

Declarațiile sale nu au fost comentate deocamdată de cei vizați. Reținut pe 25 mai, primarul suspendat este cercetat între altele pentru abuz și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată plănuite în Chișinău, dar respinge acuzațiile spunând că ar fi o comandă politică a Partidului Democrat de guvernământ pentru a prelua primăria fără alegeri. PD respinge la rândul său acuzațiile.

Săptămâna aceasta, fosta candidată prezidențială Silvia Radu și-a asumat rolul de primar interimar, instalându-se în biroul lui Chirtoacă, de unde i-a dat afară lucrurile.

XS
SM
MD
LG