Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: R.Moldova ar putea primi abia în primul trimestru al anului viitor prima tranșă din ajutorul UE de 100 de milioane de euro


Johannes Hahn

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat Europei Libere că Republica Moldova ar putea primi abia în primul trimestru al anului viitor prima tranșă din ajutorul promis de 100 de milioane de euro, dacă îndeplinește condițiile.

Hahn a vorbit înainte de o întâlnire cu premierul moldovean Pavel Filip, la Bruxelles, unde va avea loc vineri summit-ului Parteneriatului Estic.

Oficialul european a anunțat că va semna cu Filip un memorandum în privința condițiilor și a debursării ajutoarelor. „Mă aștept că, o dată ce vor fi îndeplinite anumite condiții, prima tranșă va putea fi debursată în primul trimestru al lui 2018”, a spus Hahn.

Comisia Europeană a promis Chișinăului ajutoarele la începutul lui 2017 în schimbul unor reforme în domeniul combaterii corupției, în sectorul energetic, cel financiar și altele. Dar, la insistența Parlamentului European, Uniunea Europeană a adăugat o condiție politică, spunând, în luna iunie, că va debursa ajutoarele abia după ce se va convinge că autoritățile de la Chișinău respectă democrația la implementarea noului sistem de vot, care a fost criticat de opoziția moldoveană și de Comisia de la Veneția.

Astăzi, comisarul Hahn a spus că „este o chestiune care mai trebuie examinată”. „Dar sunt încrezător că putem rezolva aceste lucruri”, a spus oficialul.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG