Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, reținut la Kiev de Serviciul ucrainean de Securitate (VIDEO)


La arestarea lui Mihail Saakashvili astăzi la Kiev
La arestarea lui Mihail Saakashvili astăzi la Kiev

Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, a fost reținut la Kiev de Serviciul ucrainean de Securitate. Purtătoarea de cuvânt a Serviciului a declarat că apartamentului lui Saakașvili a fost percheziționat, dar nu a precizat din ce motiv.

Potrivit unui asociat al lui Saakașvili, acesta s-a aflat pe acoperișul blocului în care locuiește, în timpul percheziției. A fost luat de ofițerii Serviciului de Securitate și dus într-o mașină care nu a putut însă demara, fiind blocată de zeci de persoane aflate pe stradă. Imagini video arată zeci de polițiști încercând să oprească mulțimea să pătrundă în blocul lui Saakașvili. Cu două zile în urma, partidul lui Saakașvili „Mișcarea pentru o Forță Nouă” a organizat un miting la Kiev, la care s-a cerut suspendarea președintelui ucrainean Petro Poroșenko. Mitingul s-a încheiat fără incidente, miile de participanți au plecat, după un marș prin centrul Kievului. La protest au participat și reprezentanți ai partidelor de opoziție din Ucraina.

Saakașvili a fost președintele Georgiei între 2004-2013. Acum este pus sub acuzație că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat după ce a pierdut conducerea țării, acuzație pe care o respinge. În 2015, a fost numit de președintele Poroșenko, guvernator al regiunii Odesa, motiv pentru care Saakașvili a renunțat la cetățenia georgiană. Un an mai târziu a demisionat, acuzându-l pe președintele ucrainean și pe susținătorii acestuia că l-ar bloca în eforturile de a lupta cu corupția. În iunie 2017, Poroșenko i-a ridicat cetățenia ucraineană, decizie pe care Saakașvili o contestă acum în justiție, după ce a revenit în Ucraina „ilegal”, susțin autoritățile ucrainene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG