Linkuri accesibilitate

Majoritatea moldovenilor ar vota la un referendum pentru unirea țării cu România sau Federația Rusă


Majoritatea moldovenilor - 55% - ar vota la un referendum pentru unirea țării cu România sau Federația Rusă, arată ultimul Barometru al Opiniei Publice, prezentat joi de Institutul de Politici Publice. Același BOP arată că, în acest moment, mai mulţi ar favoriza o eventuală unire cu Federația rusă, decât cu România, relatează IPN, citând datele sondajului.

La un eventual referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, 21,8% din respondenți au declarat că ar vota pentru unire, 56,2% – împotrivă, 7% nu ar participa, iar 15% nu au o opțiune. Cât ține de unirea Republicii Moldova cu Federația Rusă la un eventual referendum, 33% că ar vota pentru unire, 40,3% împotrivă, 10% nu ar participa, iar peste 16% nu au o opțiune.

La prezentarea sondajului, sociologului Vasile Cantarji, citat de IPN, a explicat că întrebarea despre unire a fost introdusă după ce președintele Igor Dodon a declarat că ar vrea să interzică „unionismul”. Însă cumulat, a comentat Carntarji, 55% din moldoveni sunt pentru unirea țării cu o altă țară.

Mai mulți moldoveni susțin integrarea în Uniunea Europeană decât în Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia, arată Barometrul Opiniei Publice, prezentat joi de Institutul pentru Politici Publice.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 47,2% dintre respondenții Barometrului de Opinie Publică ar vota „pro”, iar 25,8% ar vota „contra”. La un referendumul privind aderarea la Uniunea Eurasiatică (Rusia-Belarus-Kazahstan), 42,4% din intervievați ar vota pro, iar 30,4% ar vota contra.
Dacă în cadrul unui referendum va trebui de ales între aderarea la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Eurasiatică, prima a fost aleasă de către 38,1% din respondenți, iar a doua de către 32,6%. Alți 23% nu au oferit niciun răspuns.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG