Linkuri accesibilitate

Ce înseamnă organizarea unui referendum privind anularea sistemului electoral mixt din Moldova


Harta circumscripiilor electorale din Chișinău, după adoptarea sistemului electoral mixt.
Harta circumscripiilor electorale din Chișinău, după adoptarea sistemului electoral mixt.

Explicații de la președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile au ajuns la concluzia că singura modalitate care ar face posibilă anularea reformei electorale, aprobată de majoritatea deputaților din parlament. ar fi un referendum legislativ iniţiat de cetăţeni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:10 0:00
Link direct

Europa Liberă: Haideți să ne explicați pașii care trebuie făcuți începând cu înregistrarea grupului de inițiativă și până când aflăm și rezultatele referendumului.

Alina Russu: „Așa cum prevede legislația electorală, în momentul de față în Republica Moldova pot fi organizate trei tipuri de referendumuri naționale. Este vorba de referendum consultativ, referendum legislativ, referendum cu privire la demiterea președintelui Republicii Moldova și referendum constituțional. Înțelegem că suntem la etapa de organizare a unui referendum legislativ, pentru că așa a fost anunțat de către grupul de inițiativă, or, în cazul respectiv, referendumului va fi supus un proiect de lege, care urmează să fie adoptat prin votul cetățenilor în cadrul unui referendum. Astfel, este necesar ca grupul de inițiativă să solicite înregistrarea la Comisia Electorală Centrală. Din cadrul acestui grup de inițiativă trebuie să facă parte cel puțin 300 de persoane cu drept de vot. Urmare a examinării acestei solicitări, Comisia Electorală Centrală se va pronunța vizavi de înregistrarea acestui grup și eliberarea listelor de subscripție, după care vorbim de perioada de colectare a semnăturilor, care poate fi nu mai mică de două luni de zile sau nu mai mult de trei luni de zile. Și iarăși, ulterior verificării listelor de subscripție, deja informația necesară se transmite Parlamentului, care, în termen de șase luni de zile de la primirea propunerilor de inițiere a referendumului, se va pronunța prin adoptarea unei decizii, dar în prezent, conform reglementărilor, avem trei posibilități: fie se adoptă o decizie prin care se declară referendumul, și acesta poate fi desfășurat cel puțin cu 60 de zile de la adoptarea hotărârii, fie poate fi adoptată o hotărâre prin care se respinge propunerea privind desfășurarea referendumului, în cazul în care aceasta este formulată de către deputați, sau o hotărâre prin care se soluționează problemele preconizate a fi supuse referendumului fără efectuarea ulterioară a acestuia. Mai este o normă care nu trebuie să fie neglijată vizavi de restricțiile privind desfășurarea referendumului republican și mai cu seamă un referendum republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale generale, precum și în ziua altui referendum republican.”

Europa Liberă: Ținând cont de faptul că spicherul Andrian Candu a zis că ar putea chiar dumnealui să identifice suma de bani necesară pentru a fi organizat acest plebiscit, ce ar însemna?

Alina Russu: „Comisia Electorală Centrală poate iniția procedurile de organizare și desfășurare a referendumului sau altui tip de scrutin doar atunci când este acoperire financiară pentru acest scrutin, pentru că, conform Codului Electoral, toate alegerile sunt desfășurate din banii bugetari ai Republicii Moldova. Dacă vorbim despre un scrutin neordinar sau neplanificat, respectiv noi trebuie să avem…”

Europa Liberă: …identificați acești bani de Guvern?

Alina Russu: „Sigur că da. Noi trebuie să avem identificate soluțiile financiare pentru organizarea scrutinului.”

Europa Liberă: Admiteți sau pentru prima dată în istorie ar fi dacă un referendum s-ar organiza cu bani extrabugetari?

Alina Russu: „Dar nu s-a mai organizat în istoria Republicii Moldova și nu cred că este posibil ca un tip de scrutin să fie organizat din alt tip de bani decât bani bugetari.”

Europa Liberă: Dvs. ați făcut câteva precizări foarte importante – doar cu 60 de zile înainte de alegerile parlamentare, care deputații spun că ar putea să fie convocate la finele lunii noiembrie – început de decembrie, asta înseamnă că până la finele lunii septembrie ar trebui?

Alina Russu: „Dacă calculăm acest termen de 60 de zile, atunci, da, referendumul republican legislativ, ar trebui să fie stabilit cu 60 de zile înainte de alegerile ordinare parlamentare care, cunoaștem cu toții, mandatul actualului Parlament expiră la sfârșitul lunii noiembrie a anului viitor.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu aceste semnături în cazul că referendumul nu va fi convocat?

Alina Russu: „Ele nu produc niciun fel de efort sau efecte juridice.”

Europa Liberă: Ele rămân doar ca o testare?

Alina Russu: „În istoria Republicii Moldova de altfel nu a mai fost organizat vreodată un referendum legislativ și aici mai apare o provocare sau un risc – cine verifică legalitatea proiectului de lege supus votului prin referendum.”

Europa Liberă: Dar cine ar trebui să-l verifice?

Alina Russu: „În cazul respectiv, vorbim de tehnica legislativă și atunci ar trebui să parcurgem aceiași pași pe care îi parcurge un proiect de lege atunci când el este supus votului în Parlament.”

Europa Liberă: Deci, trebuie să fie înregistrat în Legislativ, Legislativul să decidă când îl discută și doar după ce ia o decizie acolo în forul legislativ, atunci…

Alina Russu: „Nu aș trata chiar așa, că trebuie să fie înregistrat în Parlament, doar aș face referire la faptul că un proiect de lege trebuie să nu creeze anumite dificultăți sau deficiențe în continuitatea aplicării legii.”

Europa Liberă: Dar un asemenea plebiscit poate anula o lege adoptată în Parlament? Mă refer la reforma electorală care a fost adoptată de către majoritatea din Parlament.

Alina Russu: „Codul Electoral prevede că un tip de referendum este referendumul legislativ, ceea ce înseamnă că oricare proiect de lege ar putea fi supus referendumului, dar aici, dacă vom examina mai exhaustiv reglementările legale, aici este loc de examinare mai minuțioasă.”

Europa Liberă: De examinare sau de interpretări?

Alina Russu: „De examinare.”

Europa Liberă: La ce vă referiți?

Alina Russu: „Mă refer anume la articolul 146 din Codul Electoral, care prevede că referendumului republican îi pot fi supuse probleme în ceea ce vizează aprobarea legilor constituționale adoptate de către Parlament privind revizuirea dispozițiilor și, respectiv, care dispoziții din Constituție pot fi, or, categoria legilor este diferită. Și atunci, dacă vorbim despre modificarea Codului Electoral, atunci sigur nu putem vorbi despre o lege constituțională.”

Europa Liberă: La acest referendum nu sunt restricții atât de dure ca și la celelalte care nu sunt legislative, nu e obligatoriu să aduni un număr de semnături dintr-un raion, dintr-o regiune? Aici se ia în calcul doar numărul total de semnături care trebuie adunate pentru ca să fie validat?

Alina Russu: „Numărul total de semnături care trebuie să se regăsească în listele de subscripție este de 200.000 din partea cetățenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Nu contează de unde sunt cetățenii sau trebuie, totuși, toată aria geografică a Republicii Moldova s-o cuprindă?

Alina Russu: „În privința referendumului legislativ asemenea restricții nu se regăsesc.”

XS
SM
MD
LG