Liderul comuniştilor Vladimir Voronin s-a arătat interesat de iniţiativa mai multor organizaţii ale societăţii civile privind organizarea unui referendum naţional, până la parlamentarele de anul viitor, pentru anularea sistemului electoral mixt. Fostul şef de stat a lăsat să se înţeleagă că formaţiunea sa ar putea pune umărul şi la colectarea semnăturilor necesare pentru iniţierea consultării directe a cetăţenilor. În ce priveşte referendumul de duminică privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă, în opinia fostului preşedinte Voronin acesta nu a fost decât un exerciţiu electoral pentru Partidul Socialiştilor, în ajunul parlamentarelor de la anul.
Liderul PCRM Vladimir Voronin din capul locului şi-a exprimat neîncrederea privind modificarea sistemului electoral şi organizarea referendumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă. La fel ca şi opoziţia numită pro-europeană, fostul preşedinte comunist insistă că cele două evenimente politice sunt rodul unei înţelegeri reciproc avantajoase între democraţi şi socialişti:
„Nu e nevoie să ai o stea sau mai multe în frunte ca să îţi dai seama că asta nu este şi nici nu poate fi o simplă coincidenţă. Din punct de vedere logic, respectiva coincidenţă poate fi calificată drept o înţelegere între democraţi şi socialişti ca ei să ofere ceva unul altuia, un fel de barter. Sistemul mixt socialiştii l-au susţinut pentru democraţi, iar aceştia la rândul lor au susţinut referendumul pentru revocarea lui Chirtoacă, care este iniţiativa socialiştilor.”
Vladimir Voronin a aruncat săgeţi şi spre actualul şef de stat, Igor Dodon, - până în 2012 deputat pe listele PCRM, căruia i-a reproşat că a diminuat rolul preşedintelui. El a amintit de recenta decizie a Parlamentului de suspendare a lui Igor Dodon pentru a debloca numirea ministrului la Apărare.
În replică, socialistul Ion Ceban a respins din nou orice înţelegere ascunsă între PSRM şi PD, spunând că inclusiv referendumul de duminica trecută a fost rezultatul unei iniţiative independente a socialiştilor:
„Şi, repet, nu găsiţi un cuvânt de partid în pliante sau ziare. Noi i-am chemat absolut pe toţi, inclusiv pe Voronin. De ce cineva trebuia să cheme lumea la boicot ca să dea pe mâna democraţilor capitala? Care este argumentul dacă v-am prevenit că o să ajungeţi cu un Chirtoacă şantajabil sau cu o Silvia Radu controlată de PD. Dacă v-am prevenit, de ce aţi făcut acest lucru? Noi am fost singurii care v-am prevenit!”
În ce priveşte hotărârea mai multor organizaţii ale societăţii civile de a colecta semnături pentru iniţierea unui referendum naţional prin care s-ar cere anularea sistemului electoral mixt, fostul preşedinte Vladimir Voronin a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă ar fi gata să colecteze şi semnături în acest sens. Astfel, după partidul condus de Renato Usatîi, cel al Comuniştilor este a doua formaţiune care şi-a exprimat intenţia de a susţine un eventual referendum de anulare a sistemului electoral mixt.
Dar ce sorţi de izbândă are o iniţiativă care-şi propune să anuleze o reformă iniţiată de partidul de guvernământ? Pe lângă termenii restrânşi în care ar trebui să se mobilizeze iniţiatorii, aceştia ar mai trebui să ia în calcul şi eventualele bariere politice, anticipează analistul Igor Volniţchi:
„Pentru promovarea acestui sistem electoral mixt inclusiv s-au jertfit unele lucruri de către actuala guvernare, chiar şi aceeaşi relaţie cu partenerii europeni care ştim că au primit destul de rece faptul că în Republica Moldova s-a modificat sistemul electoral în pofida acelor recomandări care au venit de la Comisia de la Veneţia, de la factori de deciziei de la Bruxelles etc. Prin urmare, iniţiatorii referendumului respectiv trebuie să calculeze foarte clar etapele în care pot fi contestate acţiunile lor, cât de rapid pot fi oferite răspunsuri la aceste contestaţii etc. Totul depinde de ei, dar din start e clar că sunt foarte şi foarte constrânși din punct de vedere al timpului pe care îl au la dispoziţie”.
Autorii reformei electorale, socialiştii şi democraţii, au respins ideea unui referendum pentru anularea sistemului electoral mixt. Într-un comentariu pentru postul nostru de radio, democratul Sergiu Sîrbu a declarat că iniţiativa nu ar avea şanse şi asta pentru că „a rămas mai puţin de un an până la alegeri”, prin urmare nu se poate modifica legislaţia electorală.