Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon declară că nu va accepta noile candidaturi la funcții de miniștri în guvernul Filip


Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, Chișinău, 2017
Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, Chișinău, 2017

Președintele Igor Dodon a declarat că va semna demisia miniștilor eliberați din funcții marți, dar că nu va accepta noile candidature propuse de coaliția de guvernare. Este vorba de șapte noi miniștrii, între care foștii premieri Iurie Leancă și Chiril Gaburici și fostul ministru al Justiției și președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Într-un comentariu pe Facebook, președintele Dodon a declarat că sunt „nume cunoscute, de tristă faimă, care s-au compromis politic”. Igor Dodon susține, deasemeni, că ar fi „evident că Guvernul devine mai politizat acum”.

Într-un prim comentariu pentru Radio Europa Liberă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, declara că remanierea guvernamentală este o încercare de a avea un executiv „mai eficient”, dar și „mai puțin conectat sau afiliat partidelor politice aflate la guvernare”. Când a prezentat remanierea de guvern, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a subliniat că numai doi membri ai viitorului guvern sunt membri ai PD.

În octombrie, pentru a face posibilă numirea noului ministru al apărării, Eugen Sturza, președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

XS
SM
MD
LG