Linkuri accesibilitate

Scriitorul de origine bucovineană Aharon Appelfeld a încetat din viață la vîrsta de 85 de ani


Aron Appelfeld
Aron Appelfeld

Presa israeliană și internațională aduce astăzi omagii pe larg scriitorului Aharon Appelfeld, care a încetat din viață cu o zi în urmă, la vîrsta de 85 de ani, la un spital de la Petah Tikva, în apropiere de Tel Aviv.

Născut în Bucovina, într-un sat în apropiere de Cernăuți, în 1932, pe atunci parte a României, Aharon Appelfeld, fiu al unui morar, a vorbit copil fiind limba germană și alături de ea, ucraineană, rusă, idiș și română. În primele pogromuri la începutul războiului, la vârsta de nouă ani, a asistat la uciderea mamei sale. A trăit apoi o vreme în ghetto-ul evreiesc de la Cernăuți și a fost deportat în lagărele din Transnistria sub ocupație românească. Avea să reușească să scape din lagăr și să se ascundă, trăind diverse experiențe în pădurile ucrainene, alături de o bandă de delicvenți ucraineni, protejat de o prostituată română, ajutor de bucătar pe lîngă trupele sovietice. La încheierea războiului, din România a reușit să ajungă în Italia și, în 1946, să emigreze în ceea ce avea să devină curînd statul israelian.

Trăirile copilăriei și adolescenței le-a sublimat începînd din anii 1960 într-o serie întreagă de povestiri și romane, ce i-au adus notorietatea în lumea întreagă, după ce inițial muncise într-un kibbutz, făcuse armata, și studiase la Universitatea din Ierusalim, devenind doctor în literatura israeliană și idiș. Ulterior a fost profesor de literatură la Universitatea Ben Gurion din Negev și laureat al Premiului Israelului pentru scrierile sale, multe din ele traduse și în limba română.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG