Linkuri accesibilitate

Concedieri și „mustrări aspre” la IMC, în cazul femeii care a avortat în toaleta spitalului


Directorul Centrului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a anunțat marți, 9 ianuarie că șeful secţiei în care a fost internată femeia din Anenii Noi care a avortat recent, fără supraveghere, în toaleta spitalului, precum şi asistenta superioară din această secţie, sora de gardă vor fi concediați. Medicul de gardă şi şeful secţiei de Ginecologie al instituţiei vor primi „mustrări aspre”. Deciziile administrației Centrului este susținută de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale (MSMPS), care la rândul său va dispune sancţionarea cu mustrare aspră a directorului medical al Centrului Mamei şi Copilului.

Președintele comisiei de anchetă din cadrul Ministerului Sănătății a declarat că acest caz nu ține de procesul de naștere, ci de avortare, fătul având malformații la inimă și creier, constatate de medici la locul de trai al femeii. O altă comisie de anchetă din cadrul Centrului Mamei și Copilului a constat încălcări grave ale eticii și deontologiei angajaților responsabili.

Cazul a devenit cunoscut după ce pe rețelele sociale s-a publicat o scrisoare anonimă în care sunt descrise condițiile în care a avut loc întreruperea sarcinii în săptămâna a 21-a.

Între timp, la guvern va fi depusă petiția semnată de mai multe femei care au avut mari probleme cu sistemul medical, în perioada prenatală. Petiția a fost lansată pe o rețea de socializare de activista civică Anastasia Cucuruz și este susținută de mai multe organizații neguvernamentale, grupuri de cetățeni din diasporă și de publicația Ea.md care a lansat și o campanie în acest sens: #Cumamnăscut, relatează IPN. Semnatarele cer instituţiilor de stat abilitate, mai ales guvernului, să dispună un control amplu al stării sistemului medical. În petiție se vorbește nu numai de malpraxis, dar și de bani ceruți pentru servicii medicale, care sunt, teoretic, gratuite, sau de o informare cel puțin lacunară a femeilor.

XS
SM
MD
LG