Linkuri accesibilitate

Investigație Kroll în Ucraina: fraudă bancară de 5,5 miliarde de dolari la o bancă ce aparține oligarhului Igor Kolomoiski


Banca Centrală a Ucrainei a anunțat că o investigație pe care a făcut-o la PrivatBank arată că ar fi avut loc o fraudă „pe scară largă” timp de cel puțin 10 ani. Frauda rezultată este de cel puțin 5 miliarde și jumătate de dolari, se arată în comunicatul băncii.

PrivatBank a fost trecută sub controlul statului în 2016. Investigația a fot făcuta de compania americană Kroll. Unul dintre principalii foști acționari ai băncii, Ihor Kolomoiski, a respins rezultatele investigației Kroll, calificându-le drept „prostii”.

Guvernatorul adjunct al Băncii Naționale a Ucrainei a anunțat că rezultatele investigației companiei Kroll au fost transmise procuraturii generale, pentru o posibila investigație penală în legătură cu activitatea băncii înainte de a fi preluată de stat.

Kolomoiski este unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina și a fost pentru o scurtă perioadă de timp guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk. A fost destituit de președintele Petro Poroșenko în 2015, acuzându-l că a încercat să creeze o forță paramilitară proprie în regiune și să încerce să preia prin forță o companie de petrol, parţial deținută de stat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG