Linkuri accesibilitate

Cum este văzută intrarea pe piața din R.Moldova a Băncii Transilvania?


Victoriabank
Victoriabank

Intrarea pe piaţă a Băncii Transilvania este văzută de unii experți ca un transfer de tehnologii şi de bune practici din România.

Banca românească Transilvania a cumpărat marţi, 16 ianuarie, aproape 40% din acţiuni la Victoriabank şi deţine împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucții şi Dezvoltare pachetul de control, de peste 66 la sută. BERD este principalul acționar la Banca Transilvania, a doua instituție bancară ca mărime din România. Este pentru prima oară din 2007 când o bancă străină a intrat pe piața Republicii Moldova, se spune în comunicatul de presă al BERD. Tranzacția este salutată de specialiști în domeniu care vorbesc de ani de zile despre necesitatea curăţirii băncilor de acționarii netransparenți înregistrați în zone off shore.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Banca Transilvania a plătit aproape 800 de milioane de lei pentru 39% din acţiunile deţinute de o companie înregistrată în Cipru, al cărui beneficiar oficial a fost un oarecare cetăţean rus Serghei Lobanov. Presa a scris că Lobanov ar fi un paravan al unor afacerişti ruşi care ar fi cumpărat activele de la companii afiliate liderului democraților Vladimir Plahotniuc. Plahotniuc a controlat banca din 2005 până în 2014, iar pentru mulţi experţi Victoriabank se asociază şi astăzi cu numele lui şi cu tranzacţiile cu scandal pe care acesta le-a avut împreună cu Viorel Ţopa, Victor Ţopa şi Veaceslav Platon.

Intrarea pe piaţă a Băncii Transilvania este văzută de bancherul Grigore Furtună, acţionar şi fost manager al unei instituții concurente, ca un transfer de tehnologii şi de bune practici din România, fapt ce va impulsiona şi concurența.

Grigore Furtună speră că de acum înainte Victoriabank va avea o administrare mai calitativă şi se va debarasa de vechile năravuri.

„În toată afacerea aceasta eu văd un plus: încă o bancă în Republica Moldova se curăţă de acţionari care îşi ascund adevărații proprietari, adică devine un acționariat transparent. Şi asta mult înseamnă. Şi al doilea lucru, în sfârşit această bancă va avea o administrare calitativă, fiindcă de vreo doi ani de zile consiliul acolo nu funcționează acătării, cu executivul au fost probleme şi probleme”.

BERD îşi doreşte de mai mulţi ani să-şi mărească participația la Victoriabank, unde deţine circa 27% din acţiuni. Nu s-a ajuns în trecut la tranzacţii deoarece acestea nu au avut girul decidenților politici, este de părere Alexandr Tanas, directorul agenţiei de presă Infotag, redactor-şef al revistei „Bănci şi Finanţe”.

„Prezența BERD într-o bancă privată din Moldova e un semnal şi pentru alţi investitori că nu mai există temeri de a lucra cu sistemul bancar de aici. În ceea ce-i privește pe acționarii acestei bănci, din păcate ei sunt nevoiţi să recunoască că vânzarea acestor active nu are loc în cel mai potrivit moment. Mă refer la contextul intern, când există multe pretenţii şi reproşuri către sistemul bancar şi de asemenea multe probleme, dar şi la contextul regional, adică astăzi activele din sistemul bancar se vând foarte ieftin în comparaţie cu alţi ani”.

Jurnalistul Alexandr Tanas şi-ar dori ca după această tranzacţie să vină acţionari de bună calitate şi la Moldova Agroindbank şi Moldinconbank, considerate cele mai mari bănci din Republica Moldova, abia atunci, zice el, va începe perioada de dezvoltare a sistemului bancar şi se va putea vorbi despre depăşirea crizei de după frauda din 2014. Banca Naţională a blocat pachete importante de acţiuni la cele două bănci pe motiv că proprietarii ar fi acţionat concertat, ulterior pachetele de acţiuni au fost anulate şi scoase la vânzare, dar după un an şi jumătate de încercări aşa şi nu s-au găsit cumpărători.

Directorul agenţiei de presă Infotag, redactor-şef al revistei „Bănci şi Finanţe”, Alexandr Tanas, este de părere că acum există o fereastră de oportunitate pentru potenţialii investitori străini. Activele din Republica Moldova sunt mult mai ieftine decât în trecut şi pot fi profitabile pe termen scurt. Tanas anticipează ca acest lucru să se întâmple în cel mult un an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG