Linkuri accesibilitate

Podul peste Nistru din preajma localității Gura Bîcului va putea fi traversat începând de joi și de camioane de până la 10 tone


Podul peste Nistru

Podul peste Nistru din preajma localității Gura Bîcului deschis în luna noiembrie pentru circulația auto va putea fi traversat începând de joi și de camioane de până la 10 tone. Inițial, podul fusese deschis doar pentru circulația automobilelor și a transportului de sub 3,5 tone. Experții tehnici de la Chişinău și Tiraspol au inspectat podul miercuri și au ajuns la concluzia că structura de rezistență a acestuia poate face față unor sarcini mai mari.

Podul a fost distrus în timpul conflictului militar de pe Nistru din 1992 și restabilit din fonduri europene la începutul anilor 2000. Acesta nu a fost însă folosit din cauza unor disensiuni dintre Chişinău și Tiraspol și a fost pus în circulație abia pe 20 noiembrie 2017, în urma unei decizii neașteptat a autorităților centrale și administrației transnistrene.

Un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii de la Chişinău anunță că decizia de a extinde restricția impusă vehiculelor mai grele de 3,5 tone a fost luată „în vederea fluidizării transportului de mărfuri și persoane și facilitării conexiunii dintre cele două maluri ale Nistrului”, iar traseul parcurs de cursele interraionale de transport de pasageri și mărfuri s-a redus astfel cu aproape 50 de km.

Comunicatul mai precizează că podul este parte a drumului internațional M-5, care face parte din rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T) și asigură conexiunea cea mai scurtă dintre Iași și Odessa. Fiind o arteră magistrală, acest drum nu traversează nicio localitate, ceea ce permite fluidizarea traficului rutier.

XS
SM
MD
LG