Linkuri accesibilitate

Proiectul noii Legi a organizațiilor necomerciale din regiunea transnistreană interzice activitățile politice pentru ONG-urile finanțate din străinătate


Administrația separatistă de la Tiraspol interzice organizațiilor neguvernamentale din regiune care primesc finanțare din străinătate să desfășoare activități politice. Asta, în timp ce ONG-urile care se ocupă de probleme sociale se vor bucura de susținere – de finanțare, sedii gratuite și alte facilități.

Prevederile sunt conținute în proiectul noii legi cu privire la organizațiile necomerciale, adoptat într-o primă lectură și discutat cu exponenții societății civile din regiune. Proiectul transnistrean este elaborat în baza legii rusești care folosește noțiunea de „agent străin” pentru ONG-urile care au finanțare din străinătate și conținea inițial aceleași prevederi. Agențiile de presă de la Tiraspol relatează că această noțiune a fost exclusă din proiect la insistența unor reprezentanți ai societății civile, care au declarat că calificativul de „agent străin” ar fi unul ofensator pentru ei.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au semnalat în cadrul consultațiilor că organele de control ar putea aplica arbitrar și exagerat noua lege, având în vedere că noțiunea de „activitate politică” este definită prea vag în document.

Ministerul Justiției de la Chişinău a avut o încercare de a impune o prevedere similară în legislația Republicii Moldova, interzicând ONG-urilor care au activități politice să primească finanțare din străinătate. Încercarea a fost dur criticată de societatea civilă din Republica Moldova și de partenerii occidentali, iar Guvernul a renunțat pe moment la promovarea acestei prevederi.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG