Linkuri accesibilitate

Președintele tace. O (mai) pot salva americanii pe Kovesi?


Laura Codruța Kovesi la începutul mandatului ei
Laura Codruța Kovesi la începutul mandatului ei

Ambasadorul american este primul oficial de rang înalt care a înțeles probabil că e vorba în primul rând de o confruntare bazată pe propagandă și dezinformare.

Senatul României a adoptat astăzi noi măsuri legate de controversata reformă a justiției promovată de guvernarea dominată de social-democrații lui Liviu Dragnea. Schimbările votate de camera superioară a legislativului românesc se referă la statutul judecătorilor Curții Constituționale. Și, cum veți auzi în relatarea următoare, nu este singura evoluție disputată din acest domeniu, în România.

Președintele tace. O (mai) pot salva americanii pe Kovesi?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct


Dincolo de războiul general al PSD cu Justiția, se întrevăd nenumărate alte confruntări între diverse tabere, din interiorul principalului partid de guvernămân din România, dar și din interiorul unor instituții de forță: totul pentru ocuparea unor poziții de putere. Doi procurori anticorupție din Ploiești sunt acuzați că ar fi fost complici la trucarea unor probe, pe baza unor înregistrări puse la dispoziția televiziunilor care sprijină arcul guvernamental, de Vlad Cosma un fost deputat PSD, inculpat în mai multe dosare de corupție. Televiziunile Antena 3 și RTV au dezvoltat subiectul adăugând în ultimele trei zile, mereu alte amănunte, menite să compromită DNA.

Datele prezentate sunt furnizate de foști politicieni acuzați de corupție, dar și de foști procurori din DNA cu probleme penale. Într-o încercare de calmare a lucrurilor președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Camelia Marcu, și-a arătat îngrijorarea cu privire la această situație care ar putea afecta „autoritatea organelor judiciare” și ar „prejudicia” actul de „înfăptuire a justiției”. Consiliul Superior al Magistraturii este potrivit Constituției garantul independenței Justiției, de aceea președinta CSM a cerut Parchetului General, Direcției Naționale Anticorupție și Inspecției Judiciare să „urgenteze” procedurile necesare „redării încrederii cetățenilor în actul de justiție”. Întrebată, ce le răspunde politicienilor care cer demisia șefei DNA, reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii a răspuns „să aștepte derularea mecanismelor prevăzute de lege”.

Comitetul Executiv al social-democraților s-a întrunit în această după-amiază pentru a discuta modalitățile cele mai puțin brutale prin șefa Direcției Naționale Anticorupție poate fi dată la o parte. Au fost câțiva lideri PSD care s-au referit explicit la scopul întâlnirii de astăzi, în vreme ce liderul partidului, Liviu Dragnea, și-a păstrat ca de obicei o atitudine forțată de echilibru, spunând totuși că se așteaptă din partea ministrului Justiției, Tudorel Toader „să facă ceea ce crede că trebuie făcut, condus de bunul simț și de experiența pe care o are și de ceea ce se întâmplă în societate și justiție”

Potrivit legii, ministrul Justiției nominalizează procurorii șefi, iar președintele îi desemnează, în sens invers. Tudorel Toader, ministrul de resort ar trebui să ceară demisia Codruței Kovesi, procuroarea șefă a DNA, iar șeful statului să o revoce. Există și alte posibilități, cum ar fi, de pildă, schimbarea Legii de funcționare a DNA sau un raport devastator făcut de Inspecția Judiciară.

Tensiunea din ultimele zile arată atât miza imensă pentru schimbarea procuroarei șefe anticorupție Codruța Kovesi, cât și o anumită încordare în interiorul DNA, unde există de asemenea mai multe grupări. De partea șefei Direcției Naționale Anticorupție s-a poziționat imediat Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București, care a vizitat-o prompt, încă de luni de la începutul scandalului, pe prim-ministra Viorica Dăncilă. Șefa guvernului român s-a simțit incomodată și a relatat că discuția cu diplomatul american ar fi fost despre parteneriatul strategic și despre căderea indicelui bursier Dow Jones. Ulterior, Ambasada Statelor Unite a lămurit lucrurile. Opoziția parlamentară din România a avut luări de poziție pro-DNA, dar capacitatea partidelor din afara guvernării să producă efecte este modestă, în vreme ce președintele stă deocamdată în expectativă.

Ambasadorul american este primul oficial de rang înalt care a înțeles probabil că e vorba în primul rând de o confruntare bazată pe propagandă și dezinformare. Dar dincolo de gestul făcut deja, e greu de crezut că mai poate ajuta la salvarea șefei DNA.

XS
SM
MD
LG