Linkuri accesibilitate

Cum am devenit din neatenție autor de știri false


(fragmente de blog)

„Recent, căutând o adresă de mail, am dat cu ochii de o știre, pe care mi-o trimisese jurnalistul Remy Ourdan. Prietenul meu o sursă excelentă de informații din Balcani iar titlul mesajului mi-a atras imediat atenția: „Președintele entității sârbe interzice să se predea lecții despre asediul de la Sarajevo sau masacrul de la Srebrenița”.

Nu mi-am dat seama că eram la capătul poștei electronice, la mesajele vechi, pentru că mă preocupa prea mult întrebarea cum ar putea președintele Republicii Srpska Milorad Dodik să interzică în școli anumite subiecte, când asediul de la Sarajevo sau masacrul de la Srebenica sunt și în manualele folosite de elevii din entitatea sârbă.

Așa că am repostat, pe Twitter, știrea care venea, original, de la agenția Reuters și care era veche de 9 luni.

Când am realizat greșeala, mă pregăteam să scriu un nou mesaj pe Twitter, să-mi cer scuze pentru greșeala involuntară, dar am observat că mesajul meu inițial fusese repostat de sute de ori și comentat intens.

Majoritatea își exprima îngrijorarea că Dodik va încerca să rescrie istoria recentă a Bosniei și chiar dacă observaseră că știrea originală este veche, o considerau foarte actuală.

„Dacă nu-ți cunoști trecutul, ești condamnat să-l repeți” – era un comentariu. Ivana Cvetkovic comenta că deși știrea este veche de 9 luni, rămâne de mare actualitate, acum că președintele Dodik a început să reînarmeze Republica Srpska.

La fel Milos Ciric, care a găsit repostarea unei știri vechi, chiar și din greșeală, foarte bine venită pentru că , nota el „cu nouă luni în urmă, a trecut neobservată și necomentată. Deși era și este relevantă”.

Printre primii care au repostat „știrea mea veche” a fost fostul diplomat american Richard Kauzlarich, care a deplâns faptul că cel puțin la început, Statele Unite l-au sprijinit pe Dodik: „Am greșit când l-am sprijinit la sfârșitul anilor 90. Dodik a mințit când declara să sprijină Dayton” (acordul de pace care a pus capăt războiului interetnic din Bosnia-Herțegovina, semnat în noiembrie 1995).

Mulți dintre cei care au repostat știrea mea „falsă” citesc actualitatea la fel ca mine: în ultimele luni, președintele Dodik și-a intensificat campania de a submina și bruma de înțelegere interetnică din republică.

„Dodik vrea o generație fără memorie istorică, o generație care ar fi dispusă să meargă într-un nou război...de data aceasta pentru a apăra interesele lui” – este unul din comentarii.

Cu 9 luni în urmă, știrea Reuters a trecut neobservată dar declarațiile și măsurile luate de președintele Republicii Srpska în ultimele luni, au făcut-o din nou de actualitate.

„O greșeală este o greșeală dar reacția pe care a provocat-o arată că uneori, știrile vechi pot fi cel mai bun comentariu la actualitate”.

XS
SM
MD
LG