Linkuri accesibilitate

Macron: otrăvirea lui Skripal e „o atingere adusă suveranității europeane”


Cancelara germană Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron la Bruxelles, după summitul UE, 23 martie 2018
Cancelara germană Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron la Bruxelles, după summitul UE, 23 martie 2018

Otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic constituie o „atingere adusă suveranității europene'', a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, la finalul summitului european la Bruxelles. Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu un agent neurotoxic produs de armata sovietică în timpul Războiului Rece dar Moscova susține că și-a distrus toate armele chimice, în conformitate cu acordurile internaționale. După summitul european de la Bruxelles, de joi, cancelara germană Angela Merkel a declarat că UE se gândește la noi sancțiuni împotriva Rusiei. Țările baltice, Polonia și Cehia au anunțat deja că, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, examinează posibilitatea de a expulza diplomați ruși, mai precis membri ai serviciilor de securitate care lucrează sub acoperire diplomatică.

Londra a expulzat deja 23 de diplomați ruși, joi au plecat în schimb de la Moscova, cei 23 de diplomați britanici, expulzați de Rusia. Totodată, British Council, institutul de cultură britanic, a fost obligat să-și sisteze activitatea în Rusia.

Pe de altă parte, vineri, Moscova a deplâns decizia Uniunii Europene de a-și retrage trimisul din Rusia, după ce joi la Bruxelles, liderii europeni au declarat că „după toate probabilitățile” Rusia se află în spatele atacului cu gaz neurotoxic împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal, atac care a avut loc la începutul lunii în sudul Angliei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitr Peskov a deplâns însă și faptul că nici de data aceasta „nu se aduc dovezi concludente” pentru vina Rusiei care, a continuat Peskov, „respinge categoric orice amestec în cazul Skripal”. La fel ca ambasadorul rus la Londra, Peskov a reluat alegația că Londra nu ar fi comunicat Rusiei rezultatele anchetei în cazul Skripal, motiv pentru care „nu este clar nici ce informații a furnizat celorlalte țări din UE”, a mai declarat Peskov.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG