Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: Marea Adunare Centenară de Chișinău ar fi fost un eșec umilitor pentru organizatori (VIDEO)


Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00

Vox pop video de Nicu Gușan.

Președintele Igor Dodon, adversar declarat al curentului unionist, a calificat Marea Adunare Centenară de duminică de la Chișinău drept un banal protest minoritar și un eșec umilitor pentru organizatori. Într-o postare pe Facebook, Dodon și-a exprimat speranța că după alegerile generale, care vor aduce un guvern „statalist pro-Moldova”, „unionismul va fi declarat în afara legii”.

Mii de persoane au participat la Chișinău la manifestația unionistă, „Marea Adunare Centenară” pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Manifestația a fost organizată de mai multe grupări unioniste din R. Moldova și din afara granițelor. S-a „votat” prin scandări o declarație de unire a R.Moldova cu România și s-a cerut Parlamentului României, care pe 27 martie organizează o ședință solemnă cu ocazia centenarului unirii Basarabiei cu România, să sprijine unirea celor două țări.

Totodată, organizatorii au mai anunțat o reuniune unionistă pe 1 iulie la Alba Iulia și convocarea unui „Congres al reîntegrării” pe 24-26 septembrie la Iași, în România.

Potrivit corespondentei Radio Europa Liberă, mii de persoane au participat la manifestația la care erau prezenți și primarii din cele peste 130 de localități care au semnat declarația simbolică de unire cu România. În ajunul manifestațiie de duminică, încă șapte localități semnaseră declarații simbolice de unire, între care orașele Edineț și Strășeni, relatează Unimedia. La Strășeni a fost prezent și fostul președinte al României, Traian Băsescu, între timp unul din cei mai vocali avocați ai unirii R.Moldova cu România.

Traian Băsescu a vorbit și la mitingul de la Chișinău, pledând pentru unirea Moldovei cu România, în opinia sa „singurul mod” în care cele două țări își vor recâștiga demnitatea. Iar fostul primar general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că „așa cum locuitorii din Berlin au dat jos Zidul de la Berlin, așa și noi trebuie să dăm jos zidul de la Prut”. „Nu numai pentru pensii mai bune... dar unirea este icoana neamului românesc” a mai spus Chirtoacă la mitingul de la Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG