Linkuri accesibilitate

Trei diplomați ruși expulzați din R. Moldova în semn de solidaritate cu Marea Britanie


Experți britanici în grădina lui Serghei Skripal, Salisbury, 22 martie 2018

R. Moldova s-a alăturat celor peste 20 de state, care, în semn de solidaritate cu Marea Britanie în cazul Skripal, au decis expulzarea de diplomați ruși. Ministerul de externe de la Chișinău l-a informat pe ambasadorul Rusiei, Farit Muhametshin, că trei diplomați trebuie să părăsească Moldova în decurs de 7 zile. După Ucraina, R.Moldova este a doua țară non-UE din spațiul fost sovietic, care se alătură acestui val de expulzări.

Președintele Igor Dodon s-a declarat indignat de această decizie, mai ales „după vizita în Moldova a vice-ministrului afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, în cadrul căreia reprezentanții tuturor structurilor superioare ale puterii s-au expus pentru restabilirea unor bune relații cu Moscova”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Guvernul britanic și aliații occidental sunt convinși că în spatele tentativei de omor a fostului agent dublu rus Serghei Skripal în sudul Angliei stă Rusia, indiciul cel mai puternic (făcut public) fiind că Serghei Skripal și fiica acestuia au fost otrăviți cu un agent neurotoxic produs de Uniunea Sovietică în timpul Războiului rece. Douăzeci şi trei de ţări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene şi Statele Unite, au decis să expulzeze cel puţin 116 diplomaţi ruşi în cadrul unei măsuri coordonate a Occidentului, un gest fără precedent chiar şi în perioada Războiului rece. Rusia continuă să nege orice amestec, susținând că ar fi datoria Londrei să dovedească implicarea sa.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG