Linkuri accesibilitate

Alexandr Lukașenko la Chișinău: „Sunteţi un stat democratic, nu e o dictatură ca în Belarus”


La stînga și la dreapta lui Vladimir Putin...
La stînga și la dreapta lui Vladimir Putin...

Relațiie bilaterale moldo-belaruse examinate în cursul vizitei liderului de la Minsk la Chișinău.

Președintele Republicii Belarus, Alexand,r Lukașenko se află într-o vizită de două zile în R. Moldova, la invitația omologului său de la Chișinău, Igor Dodon. Lukașenko se află la putere, neîntrerupt, din 1994, fiind la al cincilea mandat consecutiv. Dacă în alte țări, guvernarea erodează popularitatea politicienilor, în Belarus, Lukașenko a câștigat ultimele alegeri cu peste 80% din voturi. Este însă adevărat că nici un scrutin nu a fost însă considerat liber și corect de observatorii și organizațiile internaționale. Lukașenko a fost numit de presa occidentală „ultimul autocrat” al Europei, iar laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici, originară din Minsk, a vorbit despre o „dictatură de catifea”.

În actualitatea politică a zilei: Vizita la Chișinău a președintelui R. Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:13 0:00
Link direct

Încercând să ironizeze pe seama etichetei de dictator ce i se atribuie frecvent, Alexander Lukaşenko a luat în derîdere veleitățile democratice ale gazdelor chiar în conferinţa de presă susținută cu omologul său moldovean Igor Dodon.

„Sunteţi un stat democratic, nu e o dictatură ca în Belarus”, astfel a răspuns Lukaşenko la întrebarea presedintelui Dodon dacă să invite sau nu presa la evenimentul de joi, când cei doi președinți urmează să participe la lucrările de însămânțare a unui teren cu tehnică agricolă belarusă, din lotul donat în semn de prietenie de Belarus la solicitarea lui Igor Dodon.

Cei doi lideri au vorbit în termeni pozitivi despre evoluţia relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi Belarus. „Relațiile noastre vor fi așa cum își doresc prietenii noștri din Moldova”, a spus liderul de la Minsk. „Suntem gata să colaborăm începând de la domeniul industriei militare, dacă de asta aveţi nevoie şi terminând cu orice alt domeniu civil, inclusiv agricultură, produse alimentare. Noi suntem gata să colaborăm în măsura în care sunteţi şi voi gata. Şi nu e vorba de caritate, ci de o colaborare reciproc avantajoasă”, a mai precizat Lukaşenko.

Preşedintele moldovean Igor Dodon şi-a exprimat speranţa că în curând colaborarea bilaterală în domeniul asamblării în Moldova a troleibuzelor şi tractoarelor belaruse, va fi extinsă şi în parcul de autobuze, că va fi deschisă o cursă aeriană directă din Chişinău spre Minsk. Am discutat şi despre posibilitatea participării companiilor belaruse în reabilitarea drumurilor, a mai spus Dodon. El i-a mulţumit omologului său din Belarus şi pentru sprijinul pe care îl acordă Moldovei în cadrul diverselor platforme internaţionale, inclusiv în ce privește statutul de observator al Moldovei în cadrul Uniunea Economică Eurasiatică, pe care Dodon speră să-l obţină în luna mai. Igor Dodon a lăudat politica externă a Belarusului, spunând că aceasta reiese din interesele naţionale ale ţării:

„Moldova trebuie să prietenească cu toţi, nu cu cineva împotriva cuiva. Vom avea relaţii bune cu statele UE. Vom fi prieteni cu Belarus, cu Rusia, precum şi cu cu Occidentul, cu UE şi cu alţi parteneri reieşind din interesele naţionale ale ţării.”

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, cunoscut prin talentul său de a sta în două bărci, manifestând atitudine pozitivă în raport cu Occidentul, fără însă a supăra Rusia, a lăudat poziţia preşedintelui Dodon:

„Nu trebuie să punem în genunchi statele mici şi să le orientăm încotro să meargă. Noi trebuie să vedem binele şi acolo, şi dincolo. Trebuie să preluăm, să furăm chiar tot ce e bine din toate părţile şi să facem totul pentru poporul nostru. Nu ne trebuie să luptăm cu nimeni, nu ne trebuie să ne implicăm în careva conflicte. Avem suficiente probleme proprii şi trebuie să le rezolvăm.”

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că vizita președintelui belarus are mai curând semnificații economice, decât politice:

„Suntem foarte interesați de o colaborare cu țările apropiate nouă care o duc mult mai bine și Belarus ar putea fi un asemenea partener cu care de altfel noi am colaborat şi anterior, dar dimensiunea economică mi se pare fundamentală. Acest dialog mi se pare oportun şi din punct de vedere politic, întrucât totuşi în ultimul timp preşedintele Lukaşenko are o altă imagine în Chişinău, are o poziţie mai echilibrată în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, dar şi relaţia cu Rusia Belarus se comportă din ce în ce mai vertical. Din perspectiva procesului de asociere la UE asemenea discuții nu cred că pot să dăuneze R. Moldova, ba din contra.”

L-am întrebat pe Corneliu Ciurea ce asemănări şi deosebiri există între cei doi lideri, Igor Dodon şi Alexandr Lukașenko:

„Acești doi lideri sunt incomparabili. E clar că Lukaşenko este un lider autoritar afirmat, consacrat în spaţiul post-sovietic. În timp ce Igor Dodon nici măcar nu cred că aspiră la un asemenea titlu. El încearcă să fie un preşedinte pro-rus într-un context democratic în condiţiile în care nu este nici pe departe vioara numărul unu pe scena politică moldovenească. Din punctul acesta de vedere, diferenţa este absolut remarcabilă. Se aseamănă din punctul de vedere al orientării pro-ruseşti care în cazul Belarusului a fost mai evidentă. Acum din punctul de vedere al tonalității şi al discursului se pare că este mai catolic decât Papa, în semnul că este mai orientat spre Rusia decât chiar Lukaşenko.”

In timpul precedentei sale vizite în R. Moldova, în septembrie 2014, președintele din Belarus, Alexandr Lukașenko, a declarat că tratează cu respect decizia Moldovei de a semna şi ratifica Acordul de Asociere cu UE, exprimându-și convingerea că alegerea diferită a vectorului integraţionist de dezvoltare a Moldovei şi Belarusului nu trebuie să afecteze relaţiile bilaterale între cele două state.

Președinții Nicolae Timofti și Aliaksandr Lukașenka la Chișinău în 2014
Președinții Nicolae Timofti și Aliaksandr Lukașenka la Chișinău în 2014

Doi ani mai târziu, în 2016, președintele Nicolae Timofti i-a conferit „Ordinul Republicii” președintelui autoritar belarus pentru „merite deosebite în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie, bună înțelegere şi colaborare” între cele două țări și pentru „contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre în situații economice dificile”.

Statisticile oficiale arata că exporturile moldovene în Republica Belarus au crescut în ultimii ani, mai cu seamă după ce Rusia a introdus o serie de embargouri împotriva Republicii Moldova ca pedeapsă pentru apropierea de Uniunea Europeană, interdicții cărora Belarus nu s-a aliniat.

Belarus e printre primii zece parteneri comerciali ai R. Moldova şi ţara care importă cea mai mare cantitate de vin moldovenesc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG