Linkuri accesibilitate

Administrația Trump și dezorientarea în jurul noilor sancțiuni la adresa Rusiei


Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia și omologul său american, Nikki Haley, în Consiliul de Securitate la 17 aprilie
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia și omologul său american, Nikki Haley, în Consiliul de Securitate la 17 aprilie

Amînarea intempestivă a anunțului sancțiunilor ar indica, potrivit observatorilor de presă, o doză de dezorganizare în aparatul de politică externă al administrației.

Ce s-a intimplat cu sanctiunile impotriva Rusiei, anuntate initial de ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley si infirmate ulterior de administratie? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Surse de la Casa Alba spun ca dupa atacul cu arme chimice din Siria, presedintele Trump a dispus un bombardament impotriva unor instalatii siriene si noi sanctiuni impotriva Siriei. Numai că ulterior s-a razgindit cu privire la sanctiuni si personalul Casei Albe a omis sa o informeze pe ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley.

Aceasta a anuntat sanctiunile, duminica si a respins cu o formula taioasa aluziile care ar fi fost dezorientata, cind a facut declaratiile respective. Planul de riposta la actiunile lui Bashar al-Assad a fost reconfirmat simbata, inclusiv sanctiunile. Comitetul National Republican a distribuit texte pentru aparitiile publice cu privire la atacul american de vineri si sanctiunile erau mentionate, fara sa se precizeze cind vor intra in vigoare.

Presedintele a pus hotarirea in revers, duminica seara, conform relatarilor de presa. Surse din administratie au oferit explicatii diferite cu privire la ratiunile schimbarii de pozitie a presedintelui.

Consilierul economic al Casei Albe, Larry Kudlow, este cel care a spus reporterilor ca pe Haley a luat-o gura pe dinainte, ceea ce a stirnit reactia minioasa a ambasadoarei. Intre timp Kudlow si-a cerut scuze de la Nikki Haley.

O alta sursa a administratiei a spus că Ministerul de Finante nu avea pregatite sanctiunile. Si faptul ca Rusia nu a ripostat la atacul american de vineri din Siria a oferit presedintelui Trump un alibi pentru a opri aplicarea de noi sanctiuni.

Altii sustin doar ca presedintele s-a razgindit, fara sa precizeze daca a fost inainte sau dupa declaratia lui Haley. Observatori cred ca acest incident scoate la iveala o doza de dezorganizare in aparatul de politica externa al administratiei.

Nu este pentru prima data cind Haley se abate de la linia Casei Albe. La sfirsitul anului trecut ea a spus de exemplu ca femeile care-l acuza pe Trump de hartuire sexuala au dreptul sa-si faca vocile auzite. La Casa Alba, purtatoarea de cuvint a declarat ca Statele Unite continua să ia în considerare sanctiuni impotriva Rusiei, dar o decizie finala nu a fost luata.

Surse de presa arata ca atentia presedintelui este dispersata in multe directii si ca uneori consilieri il imping sa se dovedeasca mai dur cu Rusia decit ar fi dispus sa o faca. De exemplu, surse arata ca Trump a fost mînios să auda ca Statele Unite au expulzat recent 60 de diplomati rusi, in timp ce Marea Britanie si Franta doar cite patru.

XS
SM
MD
LG