Linkuri accesibilitate

Rusia și Iranul, îngrijorate de posibila retragere a SUA din acordul nuclear


Donald Trump
Donald Trump

Rusia și Iranul și-au exprimat îngrijorările legate de anunțul așteptat pentru astăzi al președintelui american Donald Trump referitor la acordul internațional cu Iranul semnat în 2015 între Teheran și șase puteri ale lumii, inclusiv Statele Unite.

Kremlinul a avertizat ca va fi „o situație foarte gravă” dacă Statele Unite se retrag din aceasta înţelegere, iar președintele Iranului, Hassan Rohani, a spus că țara sa ar putea să aibă de înfruntat „anumite probleme” dacă acest lucru se întâmplă. În baza acordului, considerat de Donald Trump un acord dezavantajos pentru Statele Unite, au fost ridicate sancțiunile internaționale împotriva Iranului, iar autoritățile au anunțat suspendarea programului nuclear. Anunțul președintelui american este așteptat la ora 2.00, ora locală, ora 21.00 ora Chişinăului.

Președintele Franței, Emanuel Macron, și ministrul britanic de externe Boris Johnson au încercat în ultimul timp să îl convingă pe liderul de la Casa Alba să nu retragă Statele Unite din această înţelegere. În opinia șefului diplomației britanice, care se află la Washington, înțelegerea are lacune, dar ele pot fi remediate. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a prezentat recent presei ceea ce el consideră a fi „minciunile” iraniene care au dus la semnarea acordului din 2015.

Potrivit cotidianului New York Times, într-o convorbire avută în această dimineața de președintele Trump cu președintele Franței, Donald Trump i-ar fi spus că va retrage țara sa din acest acord, în ciuda îngrijorărilor exprimate de liderii europeni. Biroul președintelui Franței a negat informația din New York Times, scrie agenția Reuters.

XS
SM
MD
LG