Linkuri accesibilitate

Trump a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul și reintroducerea sancțiunilor împotriva Teheranului (VIDEO)


Trump anunță retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

Președintele american Donald Trump a anunțat marți seara că Statele Unite se retrag din acordul nuclear cu Iranul și că a decis reintroducerea sancțiunilor împotriva regimului de la Teheran.

Într-un discurs rostit la Casa Albă și transmis în direct de televiziuni, Trump a spus că decizia a fost luată după consultări cu aliații SUA din Orientul Mijlociu.

Trump a criticat acordul nuclear semnat în 2015 de șase puteri mondiale (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) și Iran, spunând că suspendarea sancțiunilor în schimbul renunțării Teheranului la programul său nuclear a fost negociată greșit de la bun început și ar fi permis Iranului să-și continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare.

„Dacă nu vom face nimic, știm exact ce se va întâmpla. Într-o perioadă scurtă de timp, principalul stat-sponsor al terorismului va fi pe punctul de a obține cele mai periculoase arme din lume. Prin urmare, anunț astăzi că Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul”, a declarat Trump.

„Vom institui cel mai înalt nivel de sancțiuni economice. Orice țară care ajută Iranul în căutarea armei nucleare ar putea fi, de asemenea, puternic sancționată de Statele Unite”, a declarat președintele american.

Trump a mai spus că acordul nu a împiedicat regimul de pa Teheran să finanțeze terorismul și să destabilizeze Orientul Mijlociu.

Iranul a reacționat imediat, numind decizia lui Trump „o greșeală istorică”. Președintele Iranului, Hassan Rohani, a spus că decizia președintelui american confirmă că SUA „niciodată nu-și respectă angajamentele”.

Rouhani critică decizia lui Trump privind acordul nuclear
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Rohani a declarat că SUA nu este singurul participant la înțelegerea din 2015 și va aștepta reacțiile celorlalți semnatari. Într-un apel televizat, Rohani a spus că Iranul rămâne fidel angajamentelor asumate în acordul nuclear, exprimându-și speranța că scopurile acestuia ar putea fi atinse împreună cu ceilalți semnatari.

Președintele de la Paris, Emmanuel Macron, a declarat că Franța, Germania și Marea Britanie „regretă” decizia Washingtonului.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, i-a mulțumit lui Donald Trump pentru decizia luată.

Rusia și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu anunțul liderului de la Casa Albă. Într-o declarație a ministerului de externe de la Moscova se spune că acordul nuclear cu Iranul și-a demonstrat eficacitatea, iar decizia Washingtonului ar sfida normele internaționale. Retragerea SUA din acord este o nouă confirmare a incapacității Washingtonului de a-și respecta angajamentele, se spune în declarația ministerului rus de externe. Moscova a mai calificat decizia lui Trump drept un act de „răzbunare politică” în raport cu Teheranul.

XS
SM
MD
LG