Linkuri accesibilitate

România: coabitare cu năbădăi


Președintele Klaus Iohannis (26 octombrie 2017)
Președintele Klaus Iohannis (26 octombrie 2017)

Dăncilă este instrumentul docil prin care Dragnea îl sfidează pe Klaus Iohannis.

În regimurile democratice coabitarea nu este câtuși de puțin o situație neobișnuită. Se poate așadar întâmpla ca președintele să aibă o anumită orientare politică, iar majoritatea parlamentară și guvernul să se situeze în tabăra opusă. Președinții francezi François Mitterrand și Jacques Chirac, ca să luăm două exemple relativ recente, au cunoscut coabitarea, fără ca aceasta să afecteze bunul mers al treburilor statului. În alte ocazii însă, se creează situații conflictuale ce provoacă tensiuni permanente.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

În ultima vreme, președintele Klaus Iohannis și-a întețit criticile la adresa guvernării social-democrate. Iar în atenția președintelui intră nu numai zona justiției ci și problematica politicii externe precum și aspecte legate de starea economiei.

Nemulțumirile președintelui sunt atât de puternice încât domnia-sa a cerut în două rânduri, la un interval scurt de timp, demisia premierului Viorica Dăncilă. O cerere ce nu poate avea urmări concrete, întrucât președintele nu are putere instituțională în această privință. Oricum, cererea a primit un răspuns cu totul bizar din partea lui Liviu Dragnea, șeful de partid al Vioricăi Dăncilă: „nu schimbăm premierul de câte ori vrea președintele”, a spus Dragnea, deși cele trei schimbări de premier de până acum el le-a făcut și nicidecum președintele.

Conducerea PSD continuă să o prezintă pe Dăncilă drept o persoană „neconflictuală”, politicoasă, deschisă la dialog. „Nu l-a jignit și nu l-a provocat niciodată pe Iohannis”, afirmă ritos Dragnea. Așa să fie? Iată doar trei situații care demonstrează exact contrariul. Dăncilă nu i-a răspuns la telefon președintelui, în timpul acelui penibil eveniment de la Pitești („Simfonia lalelelor”), deși avea mobilul în mână. Mult mai grav este episodul vizitei fără mandat în Israel, când premierul a abordat chestiuni delicate (mutarea ambasadei române la Ierusalim) fără să se consulte în prealabil cu președintele. În fine, a refuzat să vină la Cotroceni ca să discute problema relației dintre guvern și Banca națională. În aceste trei exemple comportamentul Vioricăi Dăncilă este unul agresiv la adresa președintelui.

Se vede bine că Dăncilă este instrumentul docil prin care Dragnea îl sfidează pe Klaus Iohannis. Și asta în condițiile în care liderul PSD nu-și drămuiește cuvintele: declară că președintele spune numai „minciuni” ce constituie - țineți-vă bine ! – un atentat la siguranța națională. „Toate tunurile pe Iohannis !” - a fost cuvântul de ordine dat alaltăieri de Liviu Dragnea. S-au executat prompt vicepremierul Viorel Ștefan, miniștrii Rovana Plumb și Carmen Dan.

Una din temele ce revin cu insistență este aceea conform căreia președintele s-ar afla în campanie electorală și că din această cauză ar critica guvernul. Acest fals „argument” al puterii este de fapt un mod de a deturna atenția oamenilor de la problemele reale (și grave) ale țării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG