Linkuri accesibilitate

Barometrul Opiniei Publice: PS, PAS și PD ar fi formațiunile ce ar intra în Parlament la această oră


Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede doar trei partide politice: Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrat. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat ieride către Institutul de Politici Publice, PSRM ar obține 26% din voturile cetățenilor, PAS – 12%, iar PDM – 7%. Restul formațiunilor, inclusiv cele aflate acum la guvernare, nu ar trece pragul electoral de 6%, transmite IPN.

La întrebarea deschisă, care este personalitatea politică din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere, cei mai mulți – 29% au spus că nu au încredere în nimeni. 23% au răspuns Igor Dodon, 9% – Maia Sandu, iar 5% – Pavel Filip. Câte 4% au spus Andrei Năstase și Ilan Șor, iar câte 3% – Vlad Plahotniuc și Vladimir Voronin. Iurie Leancă a fost nominalizat de către 2% din respondenți, iar câte 1% i-au numit pe Andrian Candu, Traian Băsescu, Renato Usatîi, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban și Silvia Radu.

Potrivit sondajului, 41% din respondenți văd actuala situație politică din țară puțin instabilă, 36% – deloc stabilă, 19% – stabilă, 1% – foarte stabilă, iar 3% – nu știu/ nu răspund.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală (Rusia, Belarus, Kazahstan), ați vota pentru sau contra?” – 55% au spus că ar vota pentru aderarea la UE, iar 29% au răspuns că ar vota contra. 42% au spus că ar vota pentru unirea cu Uniunea Vamală, iar 38% ar vota contra. Totuși, dacă ar trebui de ales între aderarea la UE și aderarea la Uniunea Vamală, 46% au spus că sunt pentru aderarea la UE, iar 34% – pentru Uniunea Vamală. 14% din intervievați au spus că nu au decis, iar 6% – nu ar participa.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1115 persoane, în perioada 19 aprilie-9 mai, marja de eroare fiind de +/- 3%. Suplimentar, pentru alegerile din Chișinău au fost intervievați 409 respondenți, iar marja de eroare este +/- 4%, și peste 200 de persoane din municipiul Bălți, cu o marjă de eroare de +/- 6%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG