Linkuri accesibilitate

Ion Ceban și Andrei Năstase se vor confrunta în turul doi la Chișinău, potrivit rezultatelor preliminare CEC


Ion Ceban și Andrei Năstase s-ar putea confrunta în turul doi de scrutin pentru primăria Chișinăului, iar Nicolai Grigorișin ar fi câștigat funcția de primar la Bălți din primul tur, arată datele parțiale ale alegerilor de astăzi în cele două municipii.

După procesarea a 99% din voturi la Chișinău, pe primul loc se află candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, cu 40,98%.

El este urmat de Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr cu 32,09% din voturi.

Pe locul trei se situează candidata independentă, fostul primar interimar al capitalei, Silvia Radu, cu 17,66%.

La Bălți, Nicolai Grigorișin, candidatul Partidului Nostru, a câștigat funcția de primar din primul tur de scrutin, cu 61,74% din voturi, după procesarea a 100% a proceselor verbale, potrivit datelor preliminare ale CEC.

Rata participării alegătorilor moldoveni la scrutinul local anticipat de la Chișinău și Bălți a fost de 35,53% și, respectiv, 34,92%, potrivit datelor anunțate la ora 21.00 de Comisia Electorală Centrală, când se închid secțiile de votare.

Potrivit informațiilor preliminare, alegerile pentru funcția de primar în cele două municipii și în alte cinci localități din R. Moldova, care au avut loc duminică 20 mai, pot fi considerate valide, întrucât la ele au participat mai mult de un sfert din alegătorii înscriși pe liste. Participarea la votare a fost însă mai mică decât în alte alegeri.

La Chișinău și la Bălți, noii primari vor fi aleși pentru un termen de un an, după ce primarii precedenți și-au dat demisia, spunând că sunt hărțuiți în justiție pe motive politice. Mai mulți observatori afirmă că scrutinul local anticipat este un test pentru forțele politice, înaintea alegerilor generale anunțate pentru sfârșitul acestui an.

XS
SM
MD
LG