Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat România în cauza Nahsiri și pentru găzduirea centrelor secrete de detenție ale CIA


CEDO
CEDO

CEDO a condamnat joi România în cauza Nahsiri, terorist Al Qaeda, obligând statul român să-i plătească 100 de mii de euro, și a constatat că România a găzduit centre secrete de detenție ale CIA între septembrie 2003 și noiembrie 2005. Nashiri se află în prezent la Guantanamo Bay.

CEDO a constatat violarea de către statul român a mai multor drepturi fundamentale din Convenție în cazul Nashiri (supunerea la tratamente inumane și degradante, dreptul la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil, etc).

CEDO a condamnat joi și Lituania într-o cauză similară. Premierul Lituaniei Saulius Skvernelis a respins condamnarea CEDO. „În primul rând, investigația noastră în Lituania nu a dovedit acest lucru. Investigația noastră nu este încheiată. Apoi, va trebui să vedem dovezile care au dus la decizia Curţii, și apoi, după ce vom vedea argumentele Curţii, probabil că le vom contesta la Marea Curte de Apel a CEDO”, a declarat la Vilnius premierul Lituaniei.

Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, care se află în penitenciarul de la Guantanamo Bay, este suspectat ca fiind printre responsabilii unor atacuri teroriste comise împotriva USS Cole, în Golful Aden, din Yemen (în octombrie 2000), și că ar fi jucat un rol în atacul unui petrolier francez, doi ani mai târziu.

Al Nashiri susține că a fost victima unei acțiuni de extrădare extraordinară, realizată de CIA, prin transfer extrajudiciar către închisorile secrete din diverse țări, printre care România și Polonia. El spune că din 12 aprilie 2004 până la o dată necunoscută, înainte de 6 septembrie 2006, și înainte de a fi transferat și închis la Guantanamo, „cu știința autorităților române, în scopul interogării sale, perioadă în care a fost torturat”.

XS
SM
MD
LG